RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Lager ny lov før valget

Foto: MAST IRHAM (EPA)
Militærjuntaen har vedtatt en ny lov som forhindrer fredsprisvinneren fra å delta i det første valget på 20 år.

Den burmesiske militærjuntaen har vedtatt en lov som skal hindre demokratiforkjemperen Aung San Suu Kyi (64) fra å delta i det kommende valget i Burma.

Den nye loven innebærer at domfelte personer ikke får lov til å være medlem av politiske partier.

- Dette er foreløpig en veldig uoversiktlig situasjon, og det vil ta noen dager før vi vet nøyaktig hva dette innebærer. Lovforslaget er ennå ikke helt klart, sier nyhetsredaktør i den Oslo-baserte radiokanalen Democratic voice of Burma, Moe Aye, til Nettavisen.

Enormt dilemma
En burmesisk domstol dømte fredsprisvinneren i august i fjor for å ha brutt betingelsene for husarresten. Foranledningen er at amerikaneren John Yettaw svømte over til Suu Kyi sitt hus og oppholdt seg der i noen dager.

Husarresten utløp i mai måned i fjor, men 64-åringen fikk den forlenget fram til november i år som følge av brudd på husarrestbetingelsene.

Som følge av dommen og det nye lovforslaget har ikke Suu Kyi lov til å være partileder.

Dette byr på et enormt dilemma for hennes politiske parti National League for Democracy (NLD).

- Dette gjør situasjonen veldig vanskelig for partiet, sier Aye.

Velge mellom to onder
Partiet må dermed velge mellom to onder. Enten kan de fortsette med å erkjenne Aung San Suu Kyi som partiets leder – og dermed risikere at partiet blir bannlyst – eller kaste henne ut av partiet og delta i valget.

Suu Kyi er selve ansiktet utad i den burmesiske demokratibevegelsen. Hun ble plassert i husarrest i 1989. Året etter vant partiet NLD valget med en oppslutning på 80 prosent.

Men militærjuntaen erklærte valgresultatet som ugyldig ettersom Suu Kyi satt i husarrest.

Juntaen har lovet å holde et nytt valg i år, men har ennå ikke satt noen dato. Dette blir det første valget i Burma siden 1990.

Aung San Suu Kyi fikk tildelt Nobels fredspris i 1991 og er den eneste nålevende fredsprisvinneren som ikke fikk møte opp personlig under prisutdelingen i Oslo rådhus.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere