*Nettavisen* Nyheter.

Landesorg etter bussulykke

Foto: (Scanpix)

Det er erklært landesorg i Finland etter at 24 skoleungdommer på vei til skiferie omkom og 15 ble skadd da en buss kolliderte med en trailer. Tilstanden for flere av de skadde er kritisk.

19.03.04 11:15

Ulykken skjedde på på riksvei 4 i Äänekoski sentralt i Finland ved 2-tiden natt til fredag.

Den yngste av de omkomne var 14 år, og også de øvrige ofrene var unge menn og kvinner, ifølge Jari Tikanoja ved politiet i Äänekoski. Ifølge Aftonbladet er de fleste døde mellom 17 og 20 år.

Ulykken er den verste i Finland på flere tiår, ifølge Kari Lehtola, som tidligere ledet organet som arbeider med å undersøke større ulykker.

14 av de skadde er til behandling ved sentralsykehuset i Jyväskylä, ifølge politiet og Mellersta Finlands nødsentral. For fire av de skadde er tilstanden kritisk, mens ni er alvorlig skadet. En passasjer som ble lettere skadd er brakt til helsesentralen i Äänekoski.

Seks av de skadde som var til behandling i Jyväskylä er under 15 år, og tre av de skadde er ennå ikke identifisert.

Føreren av traileren ble ikke alvorlig skadd i ulykken.

750 kilo tunge papirruller
– Jeg kan ikke si hva som er årsaken til ulykken, men jeg kan si at veiene i området var glatte og isete, sier en polititjenestemann i Äänekoski.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Petteri Kivimaki/SCANPIX

Ulykken skjedde ifølge politiet da hengeren på traileren, som var lastet med papirruller, begynte å skli og traff bussen, som kom kjørende i motsatt retning. Både bussens fremre del og trailerens henger ble knust i den voldsomme kollisjonen, og en del av papirrullene ble slynget inn i bussen, opplyser politiet.

Ifølge den svenske avisen Dagens Nyheter tyder de første bildene fra ulykkesstedet på at papirrullene som minste veide 800 kilo hver, ikke var festet skikkelig. Politiet utreder nå om det er tilfellet. Papirrullene rullet inn i bussen og forårsaket store hodeskader og brystskader på passasjerene.

Ulykken skjedde i Konginkangas omkring 20 kilometer nord for Äänekoski, som ligger omkring 30 mil nord for den finske hovedstaden Helsingfors.

Bussen, som hadde omkring 40 passasjerer, var på vei til Ruka i Lappland nord i Finland da den kolliderte.

Den ulykkesrammede bussen kom opprinnelig fra Helsingfors, og den hadde plukket opp flere passasjerer i Tammerfors på veien. Passasjerene i bussen var på vei til skiferie i Nord-Finland, ifølge politiet.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Risto Aalto/AFP

(NTB-FNB-Reuters)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag