*Nettavisen* Nyheter.

Landet i bomberegn

Foto: Ole Berthelsen (Nettavisen)

- Kravene fra Libanons regjering til FN-resolusjonen er rimelige, mener statssekretær Raymond Johansen. Natt til mandag opplevde han bomberegnet i Beirut.

07.08.06 15:16

Les Nettavisen på mobil (gratis oppsett).

Mandag møtte Raymond Johansen (SV) statsminister Fouad Siniora, utenriksminister Fawzi Salloukh, sosialminister Nayla Moawwad og en talsmann for nasjonalforsamlingen i Beirut.

Libaneserne er lite begeistret for ordlyden i forslaget til FN-resolusjon som ble lagt fram søndag. Regjeringen er blant annet opptatt av at teksten ikke nevner tilbaketrekning av israelske styrker fra Sør-Libanon. Våpenhvile er heller ikke nevnt i forslaget.

Raymond Johansen mener innvendingene fra Libanon mot teksten er «relevante».

- Vi får vente på den endelige teksten. Men jeg synes innvendingene fra den libanesiske regjeringen er veldig relevante. Det er viktig at regjeringen står bak en FN-resolusjon, og ønsker en FN-operasjon velkommen, sier Johansen.

Johansen møtte ingen representanter for Hizbollah under besøket i Beirut.

Les hele resolusjonsforslaget her (ekstern lenke)

Farlig
Før helgen la regjeringen i Libanon fram sju krav for å kunne godta en FN-resolusjon. Blant kravene er en øyeblikkelig våpenhvile, at libanesiske og at israelske fanger blir løslatt og at israelske styrker trekker seg tilbake til den blå linje. I et intervju med Washington Post sier statsminister Siniora at Libanon er klare til å utplassere 20.000 soldater i Sør-Libanon, forutsatt at de israelske styrkene trekker seg tilbake, og at UNIFIL-styrken i området økes med 2000 soldater.

Raymond Johansen mener flere av kravene er fornuftige.

- Hvis den libanesiske hæren – og senere FN-styrker - skal overta Hizbollah-stillinger i sør, forutsetter det at Israel har trukket seg tilbake. Ellers oppstår en meget farlig situasjon, sier Raymond Johansen.

Våknet av bomber
Selv fikk han oppleve krigen på nært hold både søndag og mandag. Da det franske transportflyet Johansen kom med til Beirut var i ferd med å lande søndag, eksploderte en israelsk bombe i nærheten av flyplassen.

Natt til mandag bombet israelske fly mål i den sørlige delen av byen flere ganger.

-Jeg våknet ved tre-fire tida av bombesmelll. Jeg var et par kilometer unna, men man gjør seg sine tanker om de som er utsatt for dette natt etter natt. Det er ikke bare fare for livene deres, men en enorm psykisk belastning, sier Johansen.

Nektet hjelp
Mandag nektet Israel Røde Kors og Røde Halvmåne transport av nødhjelp til Sør-Libanon.

-Dersom dette er riktig, er det meget alvorlig. Å nekte humanitær hjelp til dette området er et meget alvorlig brudd på internasjonal humanitær rett, sier Raymond Johansen.

-Det viktige for meg har vært å understreke den humanitære støtten og umiddelbart kreve tilgang for de aller svakeste og lidelsene de blir utsatt for, fortsetter han.

Mandag møtes utenriksministrene fra Libanon og Den arabiske ligaen til krisemøte i Beirut.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.