*Nettavisen* Nyheter.

Landet med 200 millioner dollar-seddelen

Velkommen til landet der et brød koster 200.000 dollar.

08.12.08 10:28

Det finnes ikke matvarer, men prisene dobles likevel hvert døgn.

Situasjonen har i flere dager ført til opptøyer, og myndighetene i Zimbabwe ga torsdag ut nye sedler i et nytt forsøk på å håndtere den galopperende inflasjonen i landet,

Brød= 200.000 dollar
Torsdag ble 100 millioner-, 50 millioner- og 10 millioner dollar sedler tatt i bruk. To dager senere kom også 200 millioner-seddelen i omløp. Årsaken er at Zimbabwes sentralbank (ZRB) undersøkte den statlige satte grensen for daglige kontantuttak av penger. Den viste seg å være alt for lav, og er nå oppjustert til 50 millioner dollar dagen for privatpersoner og 100 millioner dollar for bedrifter, melder AFP.

Tidligere var grensen for uttak bare 500.000 dollar dagen - rundt to kroner, noe som tilsvarer det samme som to brød.

Inflasjonen førte nemlig raskt til at 500.000-sedlene ble verdiløse og det blir umulig å kjøpe varer. Grensen på uttak førte derfor til demonstrasjoner og plyndring, og væpnet politi ble utplassert i gatene, melder CNN.

Blant annet er ti soldater arrestert, som i frustrasjon over uutbetalte lønninger, plyndret butikker i hovedstaden Harare. Også demonstrerende sykepleiere og leger har politiet slått ned på. De har demonstret i et forsøk på å få nødvendige medisiner.

For situasjonen i Zimbabwe regnes nå som en krise.

Nasjonal krise
Et kolerautbrudd har så langt kostet minst 575 mennesker livet. 12.700 tilfeller er registrert siden august, og torsdag erklærte myndighetene utbruddet for en nasjonal krise, melder BBC.

- Våre sykehus fungerer rett og slett ikke, sier helseminister David Parirenyatwa, og sier sykehusene mangler medisiner og utstyr for å takle utbruddet.

Klikk på bildet for å forstørre.

Hovedstaden Harare har vært uten vann siden søndag. Årsaken er at det ikke finnes vannrensende tabletter, og myndighetene så seg nødt til å kutte forsyningene for å hindre videre spredning av koleraen.

EU har sagt de vil sende medisin og rent vann for å hjelpe på situasjonen.

Sult
Flere tusen mennesker flykter daglig over grensen til nabolandene, oftest ulovlig.

Årsaken er blant annet stor mangel på mat. Hjelpeorganisasjonen Oxfam sier at minst 300.000 mennekser er svekket som følge av sult, og dermed står i større fare for å dø av en eventuell kolerasmitte.

- Millioner av mennesker står på randen av sult. Med en arbeidsledighet på 80 prosent og et land uten mat, må de nå i tillegg kjempe mot sykdommer som kolera ettersom vann- og kloakksystemet bryter sammen, sier Peter Mutoredzanwa, direktør for Oxfam i Zimbabwe.

Han sier at minst fem millioner av en befolkning på 13 millioner, vil trenge nødhjelp i løpet av januar.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: BISHOP ASARE (Scanpix)

Nabolandet Mosambike har iverksatt tiltak langs grensen for å forsøke å unngå spredning av kolera, men fredag meldes det at epidemien har spredd seg til nabolandene Sør-Afrika, Mosambike, Zambia og Botswana, melder Reuters.

Galopperende inflasjon
De nye million-sedlene kommer bare en måned etter at sentralbanken innførte én million, 500.000 og 100.000-sedler. Så langt i år har myndighetene denominert valutaen 27 ganger, men pengene blir verdiløse i løpet av svært kort tid. I november 2003 var inflasjonen 619, 5 prosent, i juli i år var den - offisielt på ufattelige 213 millioner prosent. Den egentlige inflasjonen er langt høyere.

Det er så liten tiltro til valuta at det er ulovlig å kjøpe ZWD i utlandet, og det er heller ikke tillatt å betale for eksempel hotellopphold med ZWD.

Zimbabwe har ikke hatt en formell valuta siden 2003, og sedlene er i praksis sjekker med en utløpsdato på 31. desember.

Suksesshistorien

Zimbabwe var på begynnelsen av 1980-tallet en eksemplet på hvor vellykket et afrikansk land kan bli. I 1980, da frigjøringskrigen mot Ian Smith og hans rasister, ble Mugabe statsminister for en helt ny nasjon. 10 millioner innbyggere med sterk eierfølelse deltok i en imponerende dugnad for å bygge landet.

Ti år senere var det lite igjen av suksesshistorien, og det er president Robert Mugabe som har fått skylden. Det finnes ingen utenlandsk valuta å importere varer for, landet har mistet all kredittverdighet, og produksjonen inne i Zimbabwe er på et lavmål.

Valgfusk i 2000 og også trolig under valgene i 2002 og 2008, har holdt Mugabe på toppen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Presser Mugabe
Nå presser også naboland og vesten på for at Mugabe skal trekke seg.

- Det er langt over tidspunktet for at Mugabe skal trekke seg, sier USAs utenriksminister Condoleezza Rice, melder Reuters.

EU truer også med å innføre flere sanksjoner neste uke, dersom ikke det skjer en utvikling i den fastlåste situasjonen mellom Mugabes parti ZANU-PF og opposisjonspartiet, som vant første valgomgang i det omstridte valget i vår, MDC.

HTML EMBED

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.