*Nettavisen* Nyheter.

Landet trygt i Longyearbyen

Foto: (AP/Scanpix)

Etter tre døgn er marerittet over for de russiske forskerne som satt fast i isødet 700 kilometer nord for Svalbard. - Det er klart vi er glade, sier forskerne, som landet trygt i Longyearbyen klokken 16.25 lørdag.

06.03.04 21:08

- De landet for 55 minutter siden, bekrefter vakthavende redningsleder Frode Iversen ved Hovedredningssentralen Nord-Norge, overfor TV 2 Nettavisen ved 17.20-tiden i ettermiddag.

Alle de 12 forskerne skal være i fin form.

- Det var mange glade, fornøyde, blide og smilende folk. Alle er i god form og ingen hadde behov for sykehus eller lege eller noe som helst, sier Iversen.

Lørdag kveld blir de likevel tatt hånd om av russisk helsepersonell

Iversen regner med at det blir god mat og en aldri så liten feiring i Longyearbyen i kveld, før forskerne og de russiske redningsarbeiderne returnerer til Russland søndag.

- Ikke redde
Forskerne forteller til TV 2 Nyhetene at de ikke var redde mens de ventet på hjelpen fra oven.

- Vi visste at de kom for å hente oss. Det er klart vi er glade nå, bare synd vi ikke fikk avsluttet arbeidet vårt, sier en av dem til TV 2 Nyhetene.

- Etter planen
Allerede ved 13-tiden kom meldingen om at de russiske forskerne var hentet ut av isødet, der de har tilbragt de tre siste dagene.

- Begge helikopterne antas å lande16.30, og alle forskerne er i god behold. Vi har ikke snakket med noen av dem ennå, det skjer først når de lander, sa Olav Tombre, overbetjent hos sysselmannen på Svalbard til TV 2 Nettavisen tidligere lørdag ettermiddag.

- Alt ser ut til å gå etter planen, sa Tombre.

Trygge i ettermiddag
De 12 russiske forskerne ble reddet fra isødet mellom klokka 12 og 13.15 lørdag. Begge helikopterne landet på isen og sto der en stund før de dro med forskerteamet.

- Vi har ikke fått noen melding om hvordan russernes helse er, men siden vi ikke har fått beskjed om at noen trenger medisinsk behandling er nok alle i god behold, sa Tombre tidligere i dag.

Ingen problemer
De to russiske redningsflyene reiste fra Svalbard i dag tidlig klokka 08 og 09. I formiddag klokka 11.45 landet det minste av de to russiske redningshelikopterne på isflaket.

- Det første helikopteret har kommet frem til havaristene. Landingen gikk fint og alt skal stå normalt til. Det er veldig positivt at de greide å lokalisere isflaket, sa Tombre til TV 2 Nettavisen i formiddag.

- Vanskelig
På forhånd fryktet sysselmannen redningsaksjonen.

- En så lang flytur er en utfordring i seg selv i områder der man ikke har fløyet så mye tidligere. Dessuten er det få alternative landingsplasser. Man opererer med små marginer, sa sysselmann Odd Olsen Ingerø på Svalbard til NTB tidlig lørdag.

Beredt på å hjelpe
De 58 russerne i redningsteamet har ikke bedt om assistanse, men sysselmannen på Svalbard står klar til å bistå med utstyr, medisinsk hjelp eller annet om det blir behov, melder NTB.

Kystvaktskipet «KV Svalbard» har vært i beredskap for å hjelpe til å hente ut de 12 russerne.

I Longyearbyen står et russisk fly som skal frakte forskerne hjem igjen til Russland dersom redningsaksjonen blir vellykket.

Is slo sprekker
De tolv russerne fikk føle naturens krefter på dramatisk vis da isen under forskningsstasjonen Nordpolen-32 begynte å slå sprekker og reise seg som en vegg, før mesteparten av stasjonen sank ned i det iskalde dypet.

Ingen av forskerne skal være skadd. De har søkt ly i noen hytter som overlevde isens herjinger.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.