RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Landminenes verste skrekk

Sist oppdatert:
21 år gamle Suba trives med å rydde miner. - Men det holder at en i familien gjør det, mener hun.

Tamiljenta Suba Sinnachami har ryddet miner for Norsk Folkehjelp to år.

-Jeg er ikke redd. Jeg liker det. Slik kan vi hjelpe lokale familier med å slå seg ned igjen, sier hun til TV 2 Nettavisen.

Sammen med ni andre jenter utgjør hun jentelaget Team 8 blant 36 mineryddere i det tamilkontrollerte området nord på Sri Lanka.

- Jeg synes det er fint å jobbe med andre kvinner, mener hun.

Slanger
Suba bor fortsatt sammen med foreldrene og søsknene sine. Hun har flere venninner som driver minerydding, men vil ikke ha flere fra familien med på laget.

- Det holder at en i familien holder på med dette, sier hun.

- Til sammen har minerydderne klarert rundt 14.000 kvadratmeter mark. Status så langt er 1147 miner og 251 granater og andre eksplosiver. Ingen av minerydderne har blitt skadd under arbeidet.

Men det er ikke bare landminer som dreper på Sri Lanka. Minerydderne har også funnet og drept 232 giftige slanger under arbeidet.

Front
23 år gamle Vishvalingam Shantharubi leder Suba og de andre kvinnelige minerydderne. Hun har tre års erfaring med arbeidet. Under kampene mellom tamilgeriljaen LTTE og regjeringsstyrkene ble det lagt ut tusenvis av miner i området.

-Veien forbi dette området var en hovedforsyningslinje til Elephant Pass. Derfor ble det lagt så mye miner her, sier hun.

Elefantpasset var lenge en frontlinje under borgerkrigen. Fortsatt står flere palmer med avkuttet topp til minne om granatene som eksploderte. Men når feltet er ferdig ryddet, kan inntil 90 familier slå seg ned.

Husker
Minene ryddes med enkle hageredskaper. Men minerydderne har også kraftigere verktøy. Ved hjelp av en fjernstyrt beltedrevet «miniflail» kan større områder grovryddes før den manuelle delen av arbeidet begynner. Maskinen greier rundt 3600 kvadratmeter per dag, og har så langt detonert eller ødelagt 121 miner.

- De som jobber er veldig effektive og har høy arbeidsmoral. Dessuten husker de det de har lært, sier nordmannen Fredrik Holmegård (38).

Han leder de mekaniske delen av mineryddingen, og har erfaring fra Libanon, Iran, Angola og Sri Lanka. Med tid og stunder håper han å lære opp valpen Dicky til å bli en skikkelig hund etter miner.

Bryllup
Midt i området der det fortsatt ryddes miner bort familien Ramasami. Faren Perumal gleder seg til at resten av feltet blir ryddet så det blir plass til flere hus.

- Datteren min skal gifte seg snart. Vi håper de har ryddet ferdig til da så hun kan få bygget seg et hus, sier han.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere