*Nettavisen* Nyheter.

Landområdene det krangles om

England, Pakistan, India, Russland og Japan er noen av landene som krangler med andre land om, nettopp, land.

02.08.05 15:23

Verden over finnes det svært mange landområder som land seg i mellom krangler om. Noen er velkjente, som krangelen mellom Palestina og Israel om de okkuperte områdene, mens andre er ukjente for folk flest. Her er en liten oversikt.

Falklandsøyene
I 1833, den 2.januar, krevde England retten over de små øyene utenfor Argentina. Bakgrunnen for det engelske kravet var John Byron som i 1765 fant øyene (ett år etter at Antoine de Bougainville gjorde det samme for Frankrike) og mente det var britisk land. To byer var tilstede på øyene, en fransk og en britisk. I 1790 fikk spanjolene retten over øyene, men da Argentina fikk sin frihet fra Spania så britene sitt snitt til å ta over øyriket igjen. Siden 1965 har Argentina og Storbritannia kranglet om øyene. Den 28.mars 1982 begynte Argentinske styrker å seile mot øya og de første krigshandlingene kom 1.mai. Knappe to måneder senere var krigshandlingene over, og Falklandsøyene er fortsatt britisk.

Estland, Latvia, Litauen og Russland
Dagens grenser mellom disse landene er basert på hendelser før og rundt andre verdenskrig, da landene ble kommunistiske og ble styrt under Sovjetunionen. Basert på fredsavtalen fra 1920 (etter første verdenskrig) er flere områder i det som er dagens Russland egentlig tilhørende de tre baltiske statene.

Japan og Russland
Etter andre verdenskrig okkuperte Russland de tidligere japanske øyene Etorofu, Kunashiri, Shikotan samt Habomai-gruppen.

Kashmir, Pakistan og India
Kashmir har siden 1001 vært et område hvor muslimer og hinduister har møttes til stridigheter. I 1752 ble området tatt av den afghanske lederen Ahmed Shah Durrani, og vold mellom muslimer og hinduister ble et stort problem. I de 250 årene siden har dette vært hovedgrunnen til kranglingen i området. I 1947 da Ghandi kjempet og fikk frihet fra britene i området ble India delt i muslimske og hinduistiske områder. Resultatet ble Pakistan, India og Bangladesh. Problemet var Kashmir. Den 15.august 1947 ble Kashmir-området et egenstyrt område, ettersom den styrende maharajahen ikke klarte å velge mellom Pakistan og India. Området var eget land fram til 26.oktober samme år da maharajahen valgte å bli en del av India. I de to årene som fulgte var det store kamper i området, da pakistanske militærstyrker invaderte landet og plyndret. Den 1.januar 1949 kom FN inn i området, og delte det i to. Siden den tid har det stadig vært kamper og uroligheter i området, og til tross for påtrykk fra flere internasjonale diplomater er området delt - og får ikke sin frihet fra verken India eller Pakistan.

Andre internasjonale uenigheter er Gibraltar som styres av Storbritannia, som Spania mener burde være spansk og Guatanamo Bay som ligger på Cuba, men er styrt av USA. Her kan du lese om flere områder det krangles om

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.