*Nettavisen* Nyheter.

«Larry» herjer Australia

Syklonen «Larry» traff mandag nordøstkysten av Australia med full kraft natt til mandag.

20.03.06 18:25

«Larry» feide innover delstaten Queensland med vindstyrke opp mot 290 kilometer i timen, ifølge lokale medier.

Se flere bilder nederst i saken.

Syklonen traff land ved Innisfail, omkring 100 kilometer sør for Cairns. Myndighetene i delstaten har erklært unntakstilstand, og vurderer å sende ut militære tropper for å hjelpe til i områdene som er rammet, ifølge AP.

Syklonen har en styrke tilsvarende orkanen «Katrina» som herjet golfkysten i USA i fjor, og det var ventet at det kunne skape store ødeleggelser.

- Dette er den verste syklonen vi har hått på flere tiår, advarte myndighetenes øverste sjef i delstaten, Peter Beattie, til tv-stasjonen Nina.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Bureau of Meteorology (SCANPIX)

I Innisfail var over halvparten av bygningene ødelagt mandag morgen norsk tid.

Rev av tak
Tusenvis av de fastboende har blitt evakuert, og ved midnatt søndag norsk tid var tre mennesker rapportert skadd i Innisfail, ifølge politiet i Queensland. To hadde skadet seg i fall, mens en kvinne hadde fått glass over seg som var tatt av vinden. Vindkastene hadde også revet taket av bygninger og ødelagt flere hus.

Opptil 50.000 boliger i området har mistet strømmen, og mange kan ikke regne med å få den tilbake i løpet av de første dagene. Den kraftige vinden hindret redningsmannskaper og politi i å ta seg ut til fortvilte innbyggere som ringte og fortalte at hjemmene deres ble ødelagt.

- Folk må bli hvor de er. Vi har gitt de beskjed om å pakke seg inn i madrasser, tepper eller hva annet de finne - og bli hvor de er, sier en anonym talskvinne for politiet i Queensland.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: REUTERS

Turister
Australske meteorologer oppgraderte mandag stormen til en kategori fem-storm. Dette er den sterkeste kategorien en storm kan ha, men stormen ble redusert til «kategori fire» da den nådde land.

Stedet hvor syklonen nådde land er et populært utfartsted for turister som skal ut til Barrier Reef utenfor kysten. Mange norske studenter befinner seg i området. ANSA-representanten Knut Thomas Rustad befant seg i natt i Cairns, rundt 100 kilometer sør for området hvor vinden blåste sterkest. Likevel merke han «Larrys» styrke.

- Trærne er revet opp med røttene og en del trær har falt over biler. Men såvidt jeg kan observere her er det ingen skader på bygninger, sier han til TV 2 Nyhetene.

Er du i syklon-området? Send en epost til vaktsjef@nettavisen.no eller send en sms til 1984 merket NATIPS.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.