*Nettavisen* Nyheter.

Latinerne USAs største minoritet

Latinamerikanerne ble i løpet av 2003 den største minoritetsgruppen i USA, og utgjør nå om lag 40 millioner mennesker. Utviklingen kan få store økonomiske og politiske konsekvenser.

07.01.04 12:26

Tallet på latinamerikanere har steget kraftig det siste tiåret, fra 22,3 millioner i 1990 til 38,8 millioner i 2002. Tallet for 2003 er ventet å passere 40 millioner, noe som betyr at gruppen utgjør 13 prosent av USAs befolkning, ifølge AFP.

To tredjedeler av latinamerikanerne i USA er av mexicansk opphav. 15 prosent stammer fra sentral-Amerika, ti prosent fra USA-kontrollerte Puerto Rico og fire prosent fra Cuba.

Sterk vekst
Den amerikanske befolkningsforskeren Jeffrey Passel, tror utviklingen vil fortsette, og at latinamerikanerne i løpet av de to neste tiårene vil passere 60 millioner mennesker. I perioden fra 2000 til 2020 vil tallet på annengenerasjons latinamerikanere i skolene fordobles, mens gruppens andel av det amerikanske arbeidsmarkedet vil tredobles, ifølge en studie som ble offentliggjort i oktober.

Til tross for at latinamerikanerne utgjør en betydelig andel av USAs befolkning, har gruppen fortsatt ikke skaffet seg tilsvarende økonomisk og politisk innflytelse, ifølge Antonio Jorges, økonomiprofessor ved det internasjonale universitetet i Florida (FIU).

Ingen av landets 100 senatorer har latinamerikansk bakgrunn, mens rundt 20 av de 435 delegatene i Representantenes Hus er av latinamerikansk opphav.

Begrenset innflytelse
Rundt seks millioner latinamerikanere stemte ved presidentvalget i 2000. Ved høstens valg er det ventet at gruppen utgjør over sju millioner. De fleste av dem stemmer demokratisk, ifølge professor Jorge, som legger til at republikanerne likevel har lykkes med å kapre stemmer i denne gruppen.

Arnold Schwarzenegger lykkes blant annet med å bli valgt til guvernør i California, en av statene hvor den latinamerikanske gruppen er sterkest representert.

Latinamerikanerne får også en stadig sterkere stilling i Florida, staten som avgjorde valgthrilleren da George W. Bush ble valgt til president høsten 2000. Ved dette valget støttet den store gruppen cubanere Bush, og sørget for at han vant staten med bare 500 stemmer

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag