*Nettavisen* Nyheter.

Latterliggjorde norsk åstedsrapport

Hissig aktor gjorde det han kunne for å trekke åstedsrapporten fra Kripos i tvil.

28.01.14 15:31

Kinshasa/Oslo (NTB-Peter Tálos og Hege Pauline Hovig): En sedvanlig hissig aktor gjorde det han kunne for å trekke åstedsrapporten fra Kripos i tvil da de norske ekspertene vitnet i rettssaken mot Joshua French.

Følg direkteoppdateringene lenger nede i saken.

Tirsdag fikk omsider både de norske og de kongolesiske ekspertvitnene forklare seg for militærdomstolen i Ndolo-fengselet i Kinshasa. Førstemann ut var kriminaltekniker Tom Luka fra Kripos. Han var med og undersøkte cella som Moland og French delte, fem dager etter at Moland ble funnet død.

Luka fortalte at han også hadde vært med under obduksjonen av Moland.

- Vi fant ingen spor av narkotika i blodet til Moland, kun alkohol, sa Luka og la til at det heller ikke var noen tegn til vold på kroppen.

Ingen tegn til kamp
I motsetning til aktor Katenda Nkulu, som under hele rettssaken har snakket så fort at tolkene har hatt problemer med oversettelsen, forklarte Luka seg tydelig og rolig på engelsk og ga tolken god tid til å oversette hver enkelt setning.

Luka fortalte også at han ikke hadde funnet noen tegn på kamp i cella som de to delte da Moland døde. De norske kriminaletterforskerne gransket cella fem dager etter at Moland døde. Cella hadde da hele tiden vært stengt.

- Vi hadde helt tydelig funnet spor dersom de to hadde vært i en slåsskamp, både på cella og på Moland, sa Luka. Han påpekte også at det ikke var tegn på at French hadde forsøkt å rengjøre cella eller på annen måte skjule spor etter at Moland var død.

Følg direkteoppdateringene fra rettssaken.

HTML EMBED

Aktor hisset seg opp
Etter Lukas vitneforklaring var det den kongolesiske krimteknikeren François Nkuna Shindanis tur. Han hevdet at det var merker på Moland som måtte stamme fra slag. Shindani kritiserte også sine norske kolleger for å legge for stor vekt på obduksjonsrapporten framfor funn på åstedet.

Etter at Luka og Shindani var ferdige med sine forklaringer, forsøkte aktor Nkulu å trekke åstedsrapporten til Luka i tvil og latterliggjøre den. Han hengte seg opp i språklige formuleringer, hvordan rapporten var sammensatt og funnene som omtales i den.

Aktor ville blant annet vite hvordan French hadde oppført seg etter Molands død. Luka svarte rolig at han forholdt seg til at det ikke var noen tegn til kamp inne på cella og at Moland tok sitt eget liv.

Irettesatt av dommeren
Nkulu hisset seg også voldsomt opp over at konklusjonen sto foran i rapporten og ikke på slutten.

Etter hvert ble aktor mildt irettesatt av dommer Serge Kabondo for sin aggressive holdning til et sakkyndig vitne, og han måtte presisere at det ikke var Luka som var tiltalt. Nkulu beklaget, men fortsatte etterpå like hissig.

Nkulu fortsatte med å avvise alle teorier og funn som bygger under Kripos påstand om at Moland tok sitt eget liv.

De norske ekspertvitnene skulle opprinnelig ha forklart seg sist fredag. Men da valgte dommeren å utsette deres forklaringer siden den kongolesiske rettsmedisineren Hondo Tshomba, som hadde foretatt obduksjonen sammen med Arne Stray-Pedersen, ikke var til stede i rettssalen. Tshomba var imidlertid stede i rettssalen tirsdag.

Brende møtte kongolesisk kollega
Samtidig som rettssaken pågikk i Kongo, diskuterte utenriksminister Børge Brende (H) rettssaken mot Joshua French med sin kongolesiske kollega Raymond Tshibanda tirsdag.

- Jeg møtte Kongos utenriksminister i Addis Abeba i dag. Møtet var et ledd i den oppfølgingen president Joseph Kabila og statsminister Erna Solberg ble enige om da de møttes før jul, sier Brende til NTB.

- Jeg la vekt på Frenchs vanskelige humanitære situasjon spesielt etter Molands bortgang og gjentok vårt ønske om å få French tilbake til Norge, enten gjennom soningsoverføring eller ved benådning. Vi ble enige om å holde kontakten fremover, sier Brende videre. (©NTB) (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.