RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Lav fødselsvekt øker risikoen for selvmord

Foto: Scanpix
Barn som veier lite ved fødselen eller har tenåringsmødre fordobler risikoen for selmord senere i livet, viser en stor svensk undersøkelse.

- Vår undersøkelse viser hvor viktig det er å innrette spesielle programmer for å støtte unge mødre under graviditeten og når barna er små. Mødrene trenger all den støtte de kan få, sier professor Danuta Wasserman til Göterborgs-Posten.

Wasserman er tilknyttet Senteret for selvmordsforskning og forebygging ved Karolinska Institutet og står sammen med to kolleger bak undersøkelsen som er foretatt blant over 700.000 barn.

91 prosent av alle svenske barn født i årene 1973 til 1980 inngår, og ble fulgt fram til 1999 da de var mellom 19 og 26 år gamle.

Dobbelt så vanlig
Alt fra eventuelle komplikasjoner samt vekt og lengde ved fødselen, til mødrenes alder og utdanning er analysert.

Opplysningene er deretter sammenholdt med tilgjengelig informasjon om 563 selvmord og 6.676 registrerte selvmordsforsøk som fant sted under oppfølgingstiden.

Resultatet viser at selvmord er dobbelt så vanlig blant barn som veier under 2,5 kilo ved fødselen, eller som hadde en tenåringsmor.

- Det er grunn til å tro at stress kan være en viktig faktor. Man vet at stress under graviditet kan lede til lav fødselsvekt, sier Wasserman som denne uken presenterer sin undersøkelse i det medisinske tidsskriftet Lancet

Får ikke arbeid
En norsk undersøkelse nylig viser samtidig at barn med lav fødselsvekt også har mindre sjanse til å få seg arbeid når de vokser opp.

De norske forskerne tok for seg 309.000 kvinner og menn født i perioden 1967-71, og undersøkte hvor mange av dem som var i jobb 29 år senere.

Sammenhengen mellom fødselsvekt og deltakelse i arbeidslivet blir sterkere jo lavere fødselsvekten er, konkluderer forskerne ved Statens arbeidsmiljøinstitutt (STAMI) som står bak undersøkelsen.

(©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere