RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Lavrov: – Asylsøkere i Norge har brutt russiske lover


Russlands utenriksminister Sergej Lavrov.
Russlands utenriksminister Sergej Lavrov. Foto: Denis Balibouse (Reuters)
Sist oppdatert:
Russland ønsker ikke å ta tilbake flyktninger som har krysset grensa til Norge, fordi de har brutt russiske lover, sa utenriksminister Sergej Lavrov tirsdag.

Han tok forbehold om at han ikke selv kjenner detaljene rundt de norsk-russiske samtalene om asylsøkerne, men sa følgende da han fikk spørsmål om saken fra NRK :

- Samtalene dreier seg om folk som kom til Russland enten for å jobbe her eller besøke slektninger. De oppga ikke at det virkelige formålet var å dra videre til Norge, sa Lavrov.

Norges reaksjon: - Forutsetter at avtaler med Russland respekteres

- Det betyr at de med overlegg oppga falske opplysninger om formålet med besøket i Russland, og dette er grunnen til at vi ikke ønsker å la dem komme tilbake.

Lavrov påpekte imidlertid at det pågår diskusjoner om saken mellom Russland og Norge. Formålet er å løse saken på en måte som er i begge landenes interesse, sa utenriksministeren.

UD: - Rammer ikke dem med lovlig opphold
Russland har tidligere antydet at de var villig til å ta tilbake 700 av de 5500 asylsøkerne som har kommet over Storskog, ettersom de 700 allerede har lovlig oppholdstillatelse i Russland.

Utenriksdepartementet sier Lavrovs uttalelser ikke er rettet mot disse 700.

- Den norske ambassaden har vært i kontakt med russiske myndigheter knyttet til uttalelsen fra utenriksminister Lavrov. Uttalelsen er ikke myntet på personer som man mellom Norge og Russland er enig om at kan returneres til Russland i henhold til returavtalen, sier kommunikasjonsrådgiver i Utenriksdepartementet, Ane Lunde, til Nettavisen

- Uttalelsen gjelder derimot personer som har fått visum til Russland på falsk grunnlag. Uttalelsen er dermed en gjentakelse av kjente russiske posisjoner knyttet til returavtalen. Vi vil fortsette vår dialog med russiske myndigheter om retur, sier Lunde.

Les også: Listhaug: Asylsøkere kan sendes rett til hjemlandet
Les også: Tybring-Gjedde: Norske politikere har seg selv å takke for Russlands asylstans

Stanset planlagt retur
Tidligere har russiske myndigheter opplyst til Norge at de er villige til å ta imot folk som har lovlig opphold i Russland eller såkalt multivisum.

En planlagt retur av asylsøkere til Russland i helgen ble imidlertid stanset da russerne satte foten ned. De opplyste at de ikke lenger ønsker at asylsøkerne sendes tilbake med buss over Storskog i Finnmark.

Lavrov uttalte seg om situasjonen for asylsøkerne under utenriksministerens årlige pressekonferanse om russisk utenrikspolitikk i Moskva. Andre temaer på pressekonferansen var krigen i Syria, Ukraina og Russlands forhold til EU og USA.

Avtalte møte
Representanter for det russiske utenriksdepartementet diskuterte situasjonen med folk fra Norges ambassade i Moskva mandag kveld. De ble da enige om et nytt møte i den såkalte ekspertgruppen, som består av representanter fra norske innvandringsmyndigheter, Justisdepartementet, Utenriksdepartementet og det russiske migrasjonsverket.

Ifølge NRK har russerne på ett tidspunkt antydet at de ønsker at asylsøkerne skal sendes direkte til russiske storbyer når de returneres.

Russlands ambassade i Oslo hevdet mandag at russerne fortsatt var innstilt på å oppfylle sin del av returavtalen med Norge fra 2007.

– Rutinene vil bli diskutert på et møte mellom norske og russiske myndigheter i løpet av den nærmeste fremtid, heter det i en oppdatering på ambassadens Facebook-side. (©NTB)


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere