*Nettavisen* Nyheter.

Lawal håper på frifinnelse

Torsdag skal Amina Lawal møte i retten igjen for å få omgjort dødsdommen mot henne. - Vi har gjort leksa vår, og tror på et godt resultat, sier advokat Ezinne Ndidi Ekekwe.

23.09.03 09:58

Den nigerianske alenemoren Amina Lawal ble dømt til døden ved steining fordi hun hadde sex utenfor ekteskap. Det er en forbrytelse som medfører dødsstraff ifølge de strenge muslimske sharialovene som er innført i det nordlige Nigeria.

To ganger er Lawals ankesak blitt utsatt. Torsdag åpner rettssaken igjen.

- Vi har gjort leksa vår godt, og jeg tror vi får et godt resultat, sier Ezinne Ndidi Ekekwe, som er advokat for kvinnerettsgruppa Baobab og representerer Lawal.

Dersom Ekekwes optimisme er berettiget og Lawal blir frikjent, vil det være til stor lettelse for Nigerias sekulære regjering og president Olesun Obasanjo. Den kristne presidenten har ikke grepet inn overfor sharialovene, av frykt for å hisse på seg Nigerias 63 millioner muslimer.

Klikk på bildet for å forstørre.

Problemet forsvinner ikke
Derfor har han satt sin lit til at shariadomstolen selv vil frifinne Lawal, som er blitt et symbol på kampen mot de strenge lovene.

Men observatører advarer om at problemet ikke forsvinner selv om Lawal blir frikjent.

En annen ung mor og hennes tidligere elsker, Gatima Usman og Ahmadu Ibrahim, er også dømt til døden ved steining, og venter på en mulighet til å få sine ankesaker opp. Samtidig venter mer enn et dusin fanger på å få hendene kuttet av, noe som er den harde straffen for tyveri, ifølge sharia.

Advokatenes beste kort
Advokatene kommer under ankesaken til Lawal til å peke på at Lawal ble dømt av én dommer, ikke av et panel av tre, slik loven krever. Anklagen mot henne ble heller ikke godt nok forklart for henne på et språk hun kunne forstå, og hun ble ikke advart mot hva som kunne skje dersom hun tilstod, mener advokatene.

De argumenterer også med at Lawal allerede var gravid da Sharia-lovene ble innført i delstaten Katsina 1999, og at det eventuelle lovbruddet skjedde mens sekulær lovgivning fortsatt gjaldt, skriver AFP.

Til tross for disse argumentene ble den opprinnelige dommen stående da ankesaken var oppe for første gang i august i fjor. Dersom det samme skjer denne gangen, vil en eventuell ny anke komme opp i den føderale domstolen i Kaduna.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.