Gå til sidens hovedinnhold

Le Maire: USAs toll er en fiendtlig handling

USAs nye straffetoll på europeiske varer er en «fiendtlig handling», slår Frankrikes finansminister Bruno Le Maire fast. EU varsler mottiltak.

– Dette er en fiendtlig handling mellom allierte. Slike fiendtlige handlinger er uønsket, sa Le Maire til journalister fredag, på sidelinjen av årsmøtene i Verdensbanken og Det internasjonale pengefondet (IMF).

Uttalelsen kom etter at EUs handelskommissær Cecilia Malmström sa at EU vil straffe USA med mottiltak.

– Vi beklager at USA har valgt å gjennomføre innføringen av toll. Da har vi ikke noe annet alternativ enn å følge opp med vår egen toll når tiden er inne, sier EUs handelskommissær Cecilia Malmström.

Amerikanerne fikk nylig medhold i Verdens handelsorganisasjon WTO i en klagesak mot EU. Europeerne har gitt billige lån til flyprodusenten Airbus, noe som ifølge USA og WTO utgjør ulovlig subsidiering. Dermed fikk amerikanerne grønt lys til å innføre straffetoll på til sammen 7,5 milliarder dollar i året, tilsvarende drøyt 68 milliarder kroner med dagens kurs.

EU har på sin side klaget USA inn for WTO for ulovlig støtte til Boeing, Airbus' viktigste konkurrent. Konklusjonen er den samme hos WTO: Handelsreglene er brutt. Straffen er ikke fastsatt ennå, og EU ba USA avvente innføringen av straffetoll i håp om å unngå en forverring av det betente handelsforholdet på tvers av Atlanteren.

Malmström hadde håpet på et forlik, men har hele tiden gjort det klart at EU vil svare med samme mynt på USAs nye avgifter.

(©NTB)

Kommentarer til denne saken