*Nettavisen* Nyheter.

Ledelse for presidenten

De foreløpige valgresultatene etter valget i Uganda viser en betydelig ledelse for sittende president Yoweri Museveni.

24.02.06 15:20

De endelige resultatene vil være klare lørdag.

President Yoweri Museveni har sittet i 20 år, og valget blir av mange sett nærmest som en folkeavstemming om hans regjeringstid. Velgerne skal også velge 284 nye parlamentsmedlemmer, melder AP.

Voldtektsanklager

Han har fire motkandidater, der Kizza Besigye er den skarpeste konkurrenten. Besigye er en tidligere samarbeidspartner av presidenten, og har måttet dele tiden sin mellom valgkampen og rettssaker der han står tiltalt for forræderi, voldtekt og andre punkter. Besigye og hans tilhengere mener anklagene er fabrikkert for å ødelegge for ham i valget.

Overgangen til flerpartivalg ble godkjent ved en folkeavstemning i juli, og blir sett som et skritt i retning mer demokrati i Uganda. President Museveni har tidligere argumentert for at man uten partier kan motvirke at etniske skillelinjer får spille inn i politikken.

Irriterer giverland

Museveni har hisset på seg giverland og reformtilhengere i Uganda ved å intervenere i borgerkrigen i nabolandet Kongo, øke de militære utgiftene og nekte å trekke seg tilbake fra politikken, slik han lovet i 2001.

Likevel «gir valget håp om at det politiske klimaert i dette landet er i ferd med å endre seg til fordel for flerpartidemokrati», sier EU-observatøren van den Berg til AP torsdag.

Menneskerettighetsgrupper har sagt valget neppe vil bli fritt og rettferdig på grunn av volden og skremselsstrategiene Musevenis sikkerhetsstyrker og hans nasjonale motstandsbevegelse bedriver.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.