Lederen i Ukrainas nasjonalforsamling går av

En av president Viktor Janukovitsjs viktigste støttespillere, lederen for den ukrainske nasjonalforsamlingen, har gått av, ifølge AFP.

En av president Viktor Janukovitsjs viktigste støttespillere, lederen for den ukrainske nasjonalforsamlingen, har gått av, ifølge AFP. Foto: Bulent Kilic

22.02.14 13:02

Kiev (NTB-Reuters): En av president Viktor Janukovitsjs viktigste støttespillere, lederen for den ukrainske nasjonalforsamlingen, har gått av, ifølge AFP.

Meldingen om at Volodymyr Rybak går av, ble kunngjort i nasjonalforsamlingen lørdag morgen. Tidligere har en rekke parlamentarikere forlatt Janukovitsjs parti.

Rybaks avgang begrunnes med helseproblemer.

Demonstrantene i Kiev har varslet at de lørdag morgen vil marsjere mot nasjonalforsamlingen for å kreve Janukovitsjs avgang.

Vil ha Janukovitsj sparket

Ukrainas opposisjon vil forsøke å få nasjonalforsamlingen til å støtte en resolusjon som krever president Viktor Janukovitsjs avgang.

- Vi vil levere resolusjonen med krav om at Janukovitsj går av, sier Oksana Zinovijeva, talskvinne for Udar, partiet til den tidligere boksemesteren Vitalij Klitsjko.

- Det vil åpne for at nasjonalforsamlingen kan bestemme en dato for nyvalg, føyer hun til.

Klitsjko besøkte fredag kveld demonstrantene på Uavhengighetsplassen i Kiev, som til tross for en avtale mellom Janukovitsj og opposisjonsledere ikke vil oppgi protestene. Klitsjko sa da at han ville søke de folkevalgtes støtte for «å bli kvitt» Janukovitsj.

Presidenten selv har forlatt Kiev og er lørdag ventet å besøke byen Kharkiv nordøst i landet. Ifølge BBC var det lørdag morgen ikke noe vakthold ved kontoret til Janukovitsj. Demonstrantene synes å ha kontroll over regjeringskvartalet i byen, og stemningen er rolig, melder den britiske statskanalen.

Tusenvis av mennesker befinner seg fortsatt på Uavhengighetsplassen, som i tre måneder har vært opposisjonens samlingspunkt.

Ukrainas opposisjon vil forsøke å få nasjonalforsamlingen til å støtte en resolusjon som krever president Viktor Janukovitsjs avgang. Foto: Pool (Reuters)


- Krever nyvalg innen 25. mai

Den ukrainske opposisjonslederen Vitalij Klitsjko krever at nyvalg må holdes innen 25. mai, ikke innen desember slik det står i avtalen som ble inngått fredag.

- Nyvalg er eneste alternativ, sa Klitsjko lørdag morgen.

Kvelden før hadde han forsøkt å få demonstrantenes støtte til avtalen som han og flere andre opposisjonsledere hadde inngått med president Viktor Janukovitsj.

Men demonstrantene var ikke fornøyd og varslet at de ville marsjere mot nasjonalforsamlingen lørdag morgen for å kreve Janukovitsjs avgang.

Klitsjkos parti har også varslet at det vil forsøke å få nasjonalforsamlingen til å støtte en resolusjon som krever presidentens avgang.

- Vi vil levere resolusjonen med krav om at Janukovitsj går av, sier Oksana Zinovijeva, talskvinne for partiet Udar.

- Det vil åpne for at nasjonalforsamlingen kan bestemme en dato for nyvalg, legger hun til.

Tusenvis av mennesker befinner seg fortsatt på Uavhengighetsplassen, som i tre måneder har vært opposisjonens samlingspunkt.

- Fri tilgang til presidentpalasset

Det er ingen som vokter presidentpalasset i Kiev, og journalister kan komme og gå som de vil, melder nyhetsbyrået Interfax og BBC.

En journalist fra BBC entret presidentpalasset like før klokken 9.30 norsk tid. Bygningen er tilsynelatende tom. Det meldes også at opposisjonen ser ut til å ha kontroll over hele regjeringskvartalet i Kiev, og at stemningen er rolig.

Opposisjonsleder Vitalij Klitsjko uttalte lørdag morgen at president Viktor Janukovitsj har forlatt den ukrainske hovedstaden, og at nyvalg er eneste alternativ.

Det har tidligere blitt meldt at Janukovitsj forlot Kiev natt til lørdag for å besøke byen Kharkiv nordøst i landet. Der skal han delta på en kongress med regionale utsendinger, opplyser en ikke navngitt kilde til nyhetsbyrået Interfax Ukraine.

Timosjenko-alliert ny leder

De folkevalgte i Ukraina har valgt nære medarbeidere av den fengslede opposisjonslederen Julia Timosjenko til sentrale, politiske posisjoner.

Opposisjonspolitikeren Oleksandr Turtsjinov ble valgt til ny leder i nasjonalforsamlingen da han fikk støtte fra 288 av forsamlingens 450 medlemmer. Han tilhører Fedrelandspartiet, Timosjenkos parti.

Noe senere lørdag ble parlamentarikeren Arsen Avakov valgt til innenriksminister, også han en nær alliert av Timosjenko. Avakov skal fungere i stillingen inntil en ny regjering er på plass.

Fredag vedtok de folkevalgte å avsette innenriksminister Vitalij Zakhartsjenko, som opposisjonen misliker sterkt og anklager for å ha gitt politiet ordre om å skyte mot demonstrantene.

Julia Timosjenko, en av heltene fra oransjerevolusjonen i 2004, er tidligere statsminister og soner nå en straff på sju års fengsel for maktmisbruk.

Fredag vedtok imidlertid nasjonalforsamlingen lovendringer som kan åpne for at hun settes fri. Lørdag vedtok de folkevalgte å fremskynde løslatelsen av Timosjenko som nå kan gjennomføres uten presidentens godkjenning.

Skeptiske til prosessen

Ukrainas østlige regioner skeptiske til prosessen i KievMyndighetene i Ukrainas østlige og russiskvennlige regioner sier at Ukraina må forbli samlet. Men de uttrykker skepsis til om det som foregår i nasjonalforsamlingen i Kiev, er lovlig.

Samtidig melder det russiske nyhetsbyrået Interfax at Ukrainas sørøstlige regioner Sevastopol og Krim overtar ansvaret for den konstitusjonelle ordningen i sine territorier.

President Viktor Janukovitsj er selv fra den østlige delen av landet. Ifølge en medarbeider befant han seg lørdag i byen Kharkiv nordøst i Ukraina for å delta på et møte med regionale ledere.

Nasjonalforsamlingen i Kiev vedtok lørdag en resolusjon som fordømmer separatisme, melder BBC. I resolusjonen blir sikkerhetstjenesten bedt om å etterforske meldinger om at enkelte politikere har oppfordret til separatisme, ifølge TV-kanalen Rada. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag