Gå til sidens hovedinnhold

Legen tok feil - sa fosteret var dødt

På ultralydundersøkelsen fikk paret beskjed om at barnet hun bar i magen, var dødt. To dager senere ga en annen lege kontramelding: Alt er OK med barnet.

Den spesielle og rystende hendelsen fant sted i svenske Uddevalla i slutten av mars. Paret Christina Ericson og Håkan Andersson bor i Lysekil, og venter sitt første barn. Christina var gravid i niende uke da de møtte til ultralydundersøkelsen på Uddevalla sjukehus 22 mars.

Paret opplevde den mannlige legen som stresset og utålmodig. Først sa han at han så fosterbevegelser på skjermen, men foreslo en vaginal undersøkelse fordi han så dårlig. E n legestudent som var med, forklarte at utstyret var gammelt. Christina gikk da inn i et annet rom, der legen gjennomførte en ny ultralydundersøkelse med et nytt apparat.

Denne gangen konstaterte legen at han dessverre ikke kunne se noen aktivitet, og avsluttet undersøkelsen. I en samtale etterpå forklarte han at fosteret etter all sannsynlighet var dødt.

- Det var et stort sjokk. Som gravid er man sårbar allerede i forkant, og det å få en slik beskjed var fryktelig, sier Christina til den svenske avisen GT.se.

- Lo litt

Da Christina spurte om han ikke kunne se bedre på et moderne apparat, skal legen ha sagt at det ville bli samme beskjed uansett hvilket apparat som ble benyttet.

- Ha lo til og med litt, sier hun.

Paret slo seg ikke til ro med beskjeden, og jordmoren hennes ordnet det slik at Christina fikk komme til en annen lege. Den kvinnelige legen hun møtte to dager senere, konstaterte at fosteret er i live. Legen benyttet da samme apparat som det første legen hadde benyttet under den første ultralydundersøkelsen.

– Hun sa at det er det beste og mest moderne utstyret de har, sier Christina.

Anmeldelse

Paret har nå anmeldt det som skjedde til Hälso- og sjukvårdens ansvarsnemnd.

- Vi vil at legen skal vite hva han har gjort. Disse to dagene vil vi aldri oppleve igjen, sier Håkan Andersson til avisen.

Sykehusdirektør Sven-Åke Karlsson vil ikke kommentere anmeldelsen, siden han ikke har sett den enda. - Men rent prinsipielt kan man se ulike ting fra den ene dagen til den andre. Det vet alle som jobber med dette, sier han.

Christina er nå gravid i uke 18, og kjenner selv hvordan barnet rører på seg. - Jeg skal føde rundt den 20. oktober.

Reklame

Ny bok: Husker du disse to idiotene?