Legendarisk fotograf død

Foto: (Eddie Adams/AP/Scanpix)

Fotojournalisten Eddie Adams, best kjent for sitt bilde av en sørvietnamesisk general som skyter en fange gjennom hodet, døde søndag 71 år gammel.

20.09.04 09:37

Adams tok sitt berømte bilde 1. februar 1968, og lyktes dermed med å fange Vietnamkrigens brutale grusomhet i løpet av brøkdelen av et sekund.

Bare timer senere gikk det rystende svart/hvitt-bildet verden rundt, og bidro sterkt til den voksende krigsmotstanden i USA.

Refleks
Adams, som arbeidet for Associated Press, ble senere belønnet med den høythengende Pulitzer-prisen for bildet av general Nguyen Ngoc Loan som skyter en mistenkt Vietcong-leder gjennom hodet på åpen gate i Saigon.

Selv hadde han ingen anelse om hva som var i ferd med å skje, da han i ren refleks løftet kameraet samtidig med at generalen løftet revolveren.

Senere fikk Adams et heller anstrengt forhold til det historiske bildet, og høstet også kritikk fra enkelte kolleger som mente at han burde ha forsøkt å hindre generalen i å skyte.

- Jeg fikk penger for å vise en mann drepe en annen, sa Adams i et intervju der han også fortalte hvordan han i to år ikke orket å se på sitt eget bilde.

General Nguyen Ngoc Loan fikk senere opphold i USA, der han drev en restaurant i Virginia til sin død i 1998.

Prisbelønt
Adams fortsatte sin karriere som krigsfotograf for Associated Press, og arbeidet senere for ledende amerikanske tidsskrift som Time og Parade.

For bildene han tok vant han en rekke priser, blant dem Robert Capa Award og George Polk Memorial Award.

Selv mente han at bildene av vietnamesiske båtflyktninger som ble avvist av Thailand i 1977, som bidro til at daværende president Jimmy Carter lot hundretusenvis av båtflyktninger få bosette seg i USA, var blant de viktigste han tok.

- Jeg ville heller ha vunnet Pulitzer-prisen for noe slikt. De førte til noe godt, og ingen kom til skade, sa Adams i et intervju.

(©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.