RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Leger Uten Grenser kraftig ut mot FN i Sør-Sudan

Sjokkerende og skammelig. Slik betegner Leger Uten Grenser måten flyktninger som har søkt beskyttelse hos FN-styrken i Sør-Sudan, blir behandlet på.

Titusenvis av skrekkslagne mennesker strømmet til FN-leiren Tomping i hovedstaden Juba da uroen eksploderte i Sør-Sudan i desember i fjor. Fortsatt holder drøyt 20.000 til i den overfylte, flomutsatte og sykdomsbefengte leiren, men FN nekter å bidra til å bedre situasjonen, hevder Leger Uten Grenser (LUG).

– I en sjokkerende framvisning av likegyldighet nekter høytstående tjenestemenn i FN-styrken i Sør-Sudan (UNMISS) å forbedre levevilkårene for internt fordrevne, til tross for at de erkjenner at leiren er en dødsfelle, sier hjelpeorganisasjonen onsdag.

UNMISS ledes av tidligere utviklingsminister Hilde Frafjord Johnson.

Ønsker mer land

Overfor nyhetsbyrået AFP betegner organisasjonens nødhjelpskoordinator Carolina Lopez situasjonen som «skammelig». Det hører til sjeldenhetene at en internasjonal hjelpeorganisasjon går så hardt ut mot FN.

UNMISS-talsperson Ariane Quentier er enig med Leger Uten Grenser i at forholdene er utfordrende, men slår fast at de fredsbevarende styrkene gjør det de kan for å hjelpe.

– Vi har beskyttet om lag 75.000 personer siden desember i fjor. Det har vært utfordringer med både det høye antallet mennesker og regntiden, men vi har gjort alt vi kan for å skaffe rom, vann og sanitetstilbud, sier Quantier til NTB.

Hun legger til at det innebærer en risiko å huse så mange mennesker innenfor de nåværende rammene i blant annet Tomping.

– UNMISS forhandler med sørsudanske myndigheter om å slippe til på større landområder for å møte behovene bedre, sier Quentier.

– FN har «lært»

Den sviende kritikken kommer dagen etter at FNs generalsekretær Ban Ki-moon hyllet FN-operasjonen i Sør-Sudan som et eksempel på at organisasjonen har lært etter at den sviktet fundamentalt under folkemordet i Rwanda.

– FN åpnet sine porter i Sør-Sudan for de tusenvis som flyktet for livet, sa Ban.

Men hjelpearbeidere NTB møtte under et besøk i Tomping-leiren i slutten av januar, forteller en annen historie. De hevder at UNMISS i det lengste forsøkte å hindre at flyktningene skulle slå seg ned i Tomping, blant annet gjennom å ikke sørge for ordentlig drikkevann.

En kilde forteller at i starten var et firkantet reservoar fylt av gjørmevann den eneste drikkevannskilden, og folk måtte ty til latrinene for å få nok vann.

Ifølge kilden måtte hjelpeorganisasjoner som Leger Uten Grenser presse hardt på for at ledelsen i UNMISS skulle ta situasjonen alvorlig.

Først etter at mange hadde dødd av diaré, begynte det å komme inn vann. Men i starten ble vannet pumpet rett opp fra Nilen og ikke behandlet. Folk fortsatte derfor å bli syke, ifølge kilden, som fulgte hjelpearbeidet tett de første ukene.

Beskyttelse

Da NTB besøkte Tomping i slutten av januar, var store vanntanker kommet på plass. Men da var leiren herjet av en meslingepidemi.

– Vi bærer ut døde barn hver dag, fortalte en hjelpearbeider.

Generalsekretær Jerome Oberreit i Leger Uten Grenser oppfordrer FN til å huske at beskyttelse betyr mer enn å tilby væpnet vakthold.

– Folk må beskyttes fra sykdommer like mye som fra vold, framholder han.

Mer enn 800.000 mennesker har måttet forlate hjemmene sine og rømme ut i bushen i Sør-Sudan etter at konflikten blusset opp 15. desember i fjor. I tillegg har en kvart million søkt tilflukt i nabolandene i håp om å finne husly og mat.

Konflikten har sitt utspring i en maktkamp mellom sittende president Salva Kiir og tidligere visepresident Riek Machar, som kontrollerer flere stammemilitser. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere