Gå til sidens hovedinnhold

Legger ned våpnene

Den haitiske opprørslederen Guy Philippe gir etter for presset og opplyste onsdag at også opprørsbevegelsen vil legge ned våpnene.

- Vi har bestemt oss for å legge ned våpnene, sa Guy Philippe til pressen onsdag kveld.

Beskjeden kommer etter at USA i klare ordelag krevde at opprørerne skulle levere inn sine våpen.

Philippe og hans opprørsstyrker har tidligere nektet å la seg avvæpne, men beskjeden fra det amerikanske marineinfanteriet skal ikke ha vært til å misforstå.

– Det var en ekstremt kontant beskjed, sier en diplomatkilde ifølge nyhetsbyrået AFP.

Onsdagens møte var den første direkte kontakten mellom amerikanske militære og opprørerne siden den styrtede presidenten Jean-Bertrand Aristide nylig flyktet fra landet.

- Ingen makt til Philippe
Den amerikanske obersten skal ha sagt rett ut at Philippe ikke har noen plass i Haitis politiske fremtid, og at han burde legge til side eventuelle planer om å ta kontrollen over landet, ifølge diplomatkilden.

En gruppe opprørere som var på vei til flyplassen utenfor Haitis hovedstad Port-au-Prince ble onsdag stanset av amerikanske marinesoldater. Dette var første gang de utenlandske soldatene kom i direkte kontakt med væpnede opprørere.

På vei til flyplassen
Opprørerne skal ha vært på vei til flyplassen for å stanse et fly med tilhengere av den styrtede presidenten. Soldater fra USA og Canada kontrollerer flyplassen.

Et fly lastet med nødhjelp kom onsdag til den kriserammede haitiske hovedstaden. Dette var den første hjelpesendingen som er blitt fløyet inn i landet på flere uker.

Reklame

Black Week: De beste motekuppene du gjør nå