*Nettavisen* Nyheter.

Lei en pen aksjonist

For et par hundre kroner timen kan man leie en ung og pen yrkesdemonstrant.

24.01.07 21:00

Skal man arrangere demonstrasjonstog i Tyskland trenger man ikke lenger nøye seg med deltagere som stiller opp av ren idealisme.

Ikke trenger man å si seg fornøyd med et tog fullt av gamle og stygge demonstranter heller.

Det er bare å legge penger på bordet, så kan aksjonistene både bli flere og i samsvar med ønsket utseende og alder. Jeansstørrelse, øyenfarge og en rekke andre kriterier kan også velges.

Ligger på nett
På rubrikkannonsetjenesten Erento er over 300 «yrkesdemonstranter» av begge kjønn klare for oppdrag, med bilder og vitale mål. Mange har et utseende som nok vil garantere demonstrasjonsarrangørene bedre gjennomslag på TV-nyhetene.

Standardprisen ser ut til å ligge rundt 25 euro, eller drøyt 200 kroner, pr. time, eller snaut 150 euro for en dag.

Til den tyske avisen Der Spiegel sier en talsmann for Erento at de fleste demonstrantene er studenter, pensjonister eller hjemmeværende. Erento tar en provisjon på 4,9 prosent. Resten av betalingen går til demonstrantene.

Reservasjoner
Selv om det ikke akkurat er idealisme som er drivkraften, er det mange demonstranter som beholder et minstemål av verdighet ved å reservere seg mot visse typer aksjoner, gjerne høyreekstreme eller diskriminerende arrangementer.

Praksisen kom nylig i fokus da det ble avslørt at en tysk legeforening hadde leid 200 demonstranter for å protestere mot foreslåtte helsereformer utenfor det tyske parlamentet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.