Les torturrapporten her

Foto: Scanpix

En kvinnelig fange som blir voldtatt av en vokter er blant overgrepene som blir avslørt i Hærens egen rapport fra Abu Ghraib-fengslet. Her er hele rapporten.

10.05.04 14:38

Rapporten avdekker «flere tilfeller av sadistisk og overlagte kriminelle handlinger», heter det i den såkalte Taguba-rapporten. Rapporten har tidligere blitt omtalt i magasinet The New Yorker. Mandag ble den lagt ut på nettstedet globalsecurity.org.

Blant overgrepene som blir beskrevet er en mannlig fange som blir seksuelt misbrukt med en kost og et lysstoffrør. Mannlig og kvinnelige fanger ble videofilmet nakne, og en mannlig vakt skal ha voldtatt en kvinnelig fange.

Mishandlingen skal ha skjedd i de avdelingene hvor militære etterretningsoffiserer hadde kommandoen.

Ingen virkning
Røde Kors kom med sterk kritikk av fangebehandlingene i Abu Ghreib-fengslet etter et besøk høsten 2003. Blant annet oppdaget Røde Kors-representantene at fanger ble holdt nakne i kullsvarte celler. Andre hadde bare dameundertøy å kle seg i. Etterretningsoffiserer forklarte at behandlingen var ”standard prosedyre”, heter det rapporten fra Det internasjonal Røde Kors.

Besøket fra Røde Kors hadde liten virkning på behandlingen av fangene. Bildene som avslører mishandlingen i fengslet ble tatt to måned etter at Røde Kors hadde vært på besøk, melder Reuters.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.