Leter etter bomber på kjøpesenteret

Foto: NOOR KHAMIS (Reuters)

Opp mot 120 mennesker kan ha blitt drept i terroraksjonen.

25.09.13 12:31

Nairobi (NTB-AFP): Bombeeksperter leter nå etter mulige bombefeller som terroristene kan ha lagt igjen i kjøpesenteret i Nairobi. Samtidig frykter mange for hva som kan ha skjedd med alle dem som fortsatt er savnet.

Onsdag morgen begynte en rekke bombeeksperter arbeidet med å søke gjennom kjøpesenteret Westgate, dagen etter at den 80 timer lange terroraksjonen var over.

- De leter etter mulige eksplosiver som kan ha blitt lagt igjen, opplyser en sikkerhetskilde. Bombeekspertene bruker blant annet spesialroboter og bombehunder for å lete etter eksplosiver.

Men det er ikke bare mulige bomber som det nå letes etter, men også de over 60 personene som er savnet og fryktes drept. Onsdag startet også en tre dager lang landesorg for å minnes alle ofrene for terroraksjonen.

Al-Shabaab
Kenyas president Uhuru Kenyatta kunngjorde tirsdag kveld at terroraksjonen var over, etter nesten fire dager og etter at 61 sivile og seks sikkerhetsfolk var drept.

Politiet sier at det nåværende tallet på døde er et foreløpig anslag som kommer til å stige. Ifølge Kenyas Røde Kors er ytterligere 63 mennesker meldt savnet etter terroraksjonen.

Ifølge Kenyatta har gulvene i deler av det fire etasjer store kjøpesenteret rast sammen, og mange ofre fryktes å ligge fanget i ruinene. Også flere av terroristene ligger trolig her, sier presidenten.

Den somaliske islamistorganisasjonen al-Shabaab sier den står bak terroraksjonen, og at den er hevn for Kenyas to år lange væpnede kamp mot islamistgruppens baser i landet.

Fem av angriperne er så langt bekreftet drept mens elleve andre antatte terrorister er pågrepet.

Foto: Noor Khamis

Den hvite enke
Angrepet, som er en av de verste terroraksjonene i Kenyas historie, startet lørdag da angriperne tok seg inn i det delvis israelskeide kjøpesenteret i den kenyanske hovedstaden.

Terroristene begynte å skyte rundt seg med automatvåpen, og de kastet også granater mot de mange menneskene som var på lørdagshandel.

President Kenyatta sier at etterforskerne har startet arbeidet med å prøve å fastslå nasjonaliteten til alle angriperne. Flere øyenvitner har fortalt at det var både amerikanere og europeere innblandet, deriblant en britisk kvinne.

Det har satt fart i spekulasjonene om at den ettersøkte britiske kvinnen Samantha Lewthwaite var blant terroristene. Hun går under kallenavnet White Widow og er enken etter en av terroristene som sto bak terrorangrepet i London i 2005, der 26 mennesker ble drept.

President Kenyatta sa tirsdag at etterretningsrapporter tyder på at en britisk kvinne og to eller tre amerikanske statsborgere var involvert i angrepet, men at dette ennå ikke er bekreftet. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.