Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Leter etter sine døde barn

Foto: (Reuters/Scanpix)
Sist oppdatert:
En kinesisk mor leter etter barnet sitt blant de døde som er hentet ut av den sammenraste skolen. Minst 60.000 er savnet etter jordskjelvet.

15 år gamle Gao Jaili var inne i skolebygningen i Juyuan da jordskjelvet rammet Kina mandag ettermiddag. Nå ligger hun død under et teppe i skolegården sammen med sine medelever.

Les også: Nær 15.000 døde i Kina

- Hun har ingen ytre skader. Hun ble ikke knust. Hun må ha vært i live før hun til slutt ble kvalt til døde, sier kusinen til 15-åringen til The Times.

Samtidig leter mødre og fedre gjennom radene av døde barn på lekeplassen utenfor skolen. Ingen har noe særlig håp om å finne sine kjære i live, men sjokket er likevel stort når en sønn eller datter plutselig ligger død foran deg.

Kun to barn fra ungdomsskolen i Juyuan overlevde det kraftige jordskjelvet. Ifølge vitner tok det bare noen sekunder før den femetasjesbygningen raste sammen.

- Det tok bare ti sekunder. I det ene øyeblikket var skolen der, og i det neste øyeblikket var den borte, sier en mann som var vitne til tragedien.

Raser mot myndighetene
Kinesiske myndigheter reagerte med rekordfart etter jordskjelvet og mobiliserte tusenvis av hjelpearbeider til de rammede områdene i Sichuan-provinsen. Men i Juyuan er det flere innbyggere som er frustrerte over at myndighetene mislyktes med å redde skolebarna ut av ruinene.

- Dette er myndighetens skyld. De var for trege. Det er allerede mer enn 30 timer eller mer siden jordskjelvet, og barna våre ligger der fortsatt, sier en fortvilet innbygger.

Andre tilstedeværende mener at kinesiske myndigheter har gjort en dårlig jobb med å sikre skolebygningen mot jordskjelv.

- Se på alle de andre bygningene. De var like høye, men hvorfor raste ikke de sammen? Det er fordi entreprenørene ville tjene penger på våre barn. De tok mange snareveier. De brukte dårlig sement, og myndigheten vendte det blinde øyet til, sier en mann på katastrofestedet.

(Artikkelen fortsetter under bildet).

Dai Jun er en bygningsingeniør som overlevde det kraftige skjelvet som var målt til 7,9 på Richters skala. Han hevder at skolebygningen i Juyuan ikke var jordskjelvsikret.

- Disse bygningene er rett og slett ikke bygd for å tåle slike kraftige skjelv. Noen av dem møter ikke engang standardkravene, sier Jun til The Times.

Myndighetene frykter at flere tusen barn har omkommet etter at mange skolebygninger kollapset i Sichuan-provinsen.

60.000 savnet
Dødstallene etter skjelvet er onsdag oppjustert til 13.000, men alt tyder på at dette tallet vil stige betraktelig, melder Sky News. Sent tirsdag kveld ankom hjelpearbeidere jordskjelvets episenter i Wenchuan. Her er det 60.000 mennesker som er savnet.

I Mianyang er 18.000 mennesker begravd i ruinene, og statsminister Wen Jiabao innrømmer at redningsarbeidet blir vanskeligere enn først antatt, melder BBC.

- Katastrofen er verre enn det vi trodde, og katastrofeområdene er svært krevende, sier statsministeren.

Ustabile demninger
Kinesiske geologer undersøker nå om jordskjelvet kan ha gjort flere demninger i området ustabile. Det har regnet kraftig i det jordskjelvrammede området, noe som kan ha forverret situasjonen ytterligere.

Det mest utsatte området for jordskjelv i Dujiangyan er ideelt for vannkraftanlegg, skriver Reuters. Demningene har blitt brukt i flere hundre år til vanningsanlegg, men har de siste årene blitt utbygd i stor skala for strømproduksjon.

- Dette er en ekstremt farlig situasjon, sier He Biao, nestleder i kommunistpartiet i Aba.

Demningen ved Zipingpu-dammen har allerede fått sprekker, noe som har ført til at myndighetene har økt vannmengden som renner gjennom. Dette har satt demninger lenger nede under stort press.

HTML EMBED

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!