Letnes i TV-intervju: - Vi reiste for å bli kjent med min familie

Per Sandbergs kjæreste ble intervjuet på London-baserte Bayan Media Network samme dag som Sandberg gikk av som fiskeriminister.

14.08.18 16:43

Intervjuet på den uavhengige persiskspråklige kanalen Bayan Media Network ligger ute på kanalens YouTube-kanal, og er postet 13. august - samme dag som Per Sandberg (Frp) gikk av som fiskeriminister. Intervjuer er journalisten Bijan Farhodi. Se intervjuet øverst i saken!

Sandberg gikk av etter at det ble klart at han i sommer reiste på ferietur til Iran uten å varsle Statsministerens kontor og uten å innrette seg etter sikkerhetsrutinene om bruk av jobbtelefoner i høyrisikoland.

- Ønsket å få familiens aksept

I intervjuet forteller norsk-iranske Bahareh Letnes (28) at hun og Per Sandberg (58) reiste på ferie til Iran for å bli kjent med hennes familie. Hun nevner broren og søstrene spesielt. I intervjuet snakker Letnes om at hun og Sandberg ønsket familiens aksept for forholdet.

Klikk på bildet for å forstørre.

11. august postet Per Sandberg dette bildet på Facebook av seg og kjæresten Bahareh Letnes. Foto: (Privat)

Hun forteller at de bestemte seg for å reise til Iran på få dagers varsel og hun forklarer at det er problematisk for en norsk statsråd å reise til Iran på grunn av den politiske situasjonen som er mellom Iran og Vesten.

Nettavisen har fått hjelp fra farsikyndige til å oversette deler av intervjuet. Vi tar forbehold om at det kan være feil og unøyaktigheter i oversettelsen fra farsi til norsk. I den vedlagte videoen kan du se hele intervjuet.

Klikk på bildet for å forstørre.

Norsk-iranske Bahareh Letnes i intervju på Bayan Media Networks kanal mandag. Foto: Bilde fra video (Bayan/YouTube)

Hadde ikke ventet en slik mediestorm

I intervjuet får Letnes spørsmål om hun hadde ventet slik oppmerksomhet og mediestorm etter at paret kom tilbake til Norge etter Iran-turen. Hun svarer slik:

- Nei, jeg trodde ikke det kom til å skje. At en vanlig reise til Iran skulle gi en slik mediestorm og så mye rykter og fornærmelser. Det hadde jeg ikke trodd. Den første uken lo jeg bare av dette. Jeg kunne ikke tro at avisene kunne skrive slikt om meg, skrive at jeg er spion og se at andre iranere kaller meg forræder. Det er urettferdig. De som har sagt dette har kommet med grunnløse påstander. Jeg har sagt til journalistene at de må komme med bevis. Ingen har bevis. Det er bare fantasi, sier Letnes og sier hennes bakgrunn fra skjønnhetskåringer blir brukt mot henne.

- Jeg er overhodet ikke politisk

- Folk tror at jeg har en rolle i den islamske republikken. Jeg er overhodet ikke politisk. Jeg er ikke ute etter å kritisere regimet. Det er ikke min jobb. Jeg er ikke interessert i å være involvert i politikk. Jeg er en kulturperson. jeg vil vise iransk kultur. Nordmenn har misforstått Iran fullstendig. De tror vi er IS, og det er ting man blir lei seg for. Vi iranere er på vei til demokrati. Derfor er det urettferdig at vi behandles på denne måten. Dette ble en nyhet fordi ministeren valgte en jente som jeg, sier Letnes blant annet i intervjuet.

Møtte Sandberg første gang i 2015

Letnes forteller i intervjuet at hun møtte Sandberg første gang i 2015.

- Jeg ble invitert til et seminar. Jeg var ikke klar over at han kom til å være der. Jeg introduserte meg for ham og vi kom i prat. Jeg fortalte hvilken familie jeg kom fra. Et år senere møttes vi tilfeldigvis på en restaurant, forteller hun.

- Han ville vite mer om Iran

Baharak Letnes refererer i intervjuet til sin «mor», som er hennes norske fostermor. Det var de to kvinnene som var ute for å spise da de møtte Sandberg på nytt.

- Vi satte oss sammen, og vi kom i dialog. Vi utvekslet telefonnummer for å bli bedre kjent. Han ville vite mer om Iran.

- Mange i Norge har et helt annet bilde av Iran, de har et helt annet syn på oss, sier Letnes i intervjuet der hun sier at det har vært var hennes eller parets ønske å vise nordmenn et annet Iran.

Om ferieturen til Iran i sommer sier Letnes i intervjuet at dette skjedde litt på sparket og at planen først var å dra til Tyrkia.

- Vi bestemte oss på to-tre dager, nei fire dager, før vi skulle reise, bestemte vi oss. Det skjedde plutselig, og vi måtte skaffe visum og billetter.

Klikk på bildet for å forstørre.

Per Sandberg på pressekonferansen med statsminister Erna Solberg mandag, da hans avgang som fiskeriminister ble kjent. Foto: Trond Lepperød (Nettavisen)

- Ene og alene en tur for å møte familien

Letnes sier i intervjuet at Iran-reisen hele tiden var ment å være en ferietur.

- Vi ble kontaktet av iransk UD, men vi aksepterte ikke deres invitasjon og sa at slike invitasjoner må gå via Statsministerens kontor, sier hun og legger til:

- Dette var ene og alene en tur for å møte familien og Iran. Det var det eneste målet.

Klikk på bildet for å forstørre.

Per Sandberg og Baharah Letnes fotografert på Iran-ferie 31. juli. Bildet er postet på Sandbergs Facebook-konto. Foto: Privat


Sandbergs Iran-reise

Det var 27. juli det ble kjent at fiskeriminister Per Sandberg (Frp) var på en privat reise i Iran. I Nærings- og fiskeridepartementet kjente de ikke til reisen, og Sandberg hadde heller ikke varslet Statsministerens kontor. Reisen ble først kjent for norske myndigheter da den norske ambassaden i Iran 16. juli ba om offisielle møter med Sandberg på vegne av det iranske utenriksdepartementet.

29. juli ble det kjent at Sandberg var i Iran sammen med norsk-iranske Bahareh Letnes (28). Hun har et enkeltmannsforetak som blant annet skal drive med sjømateksport.

Det ble etter hvert også klart at Sandberg hadde benyttet sin jobbtelefon på reisen, i strid med sikkerhetsrutiner.

30. juli kom Sandberg tilbake til Norge. Han fastholdt at han var i Iran på privat ferie, og at han ikke hadde politiske møter på turen. Ifølge Sandberg ble feriemålet avgjort bare 14 dager på forhånd etter at en plan om å reise til Tyrkia gikk i vasken.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.