RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Lett å stjele svensk radioaktivt materiale

Det er for lett både å stjele radioaktivt materiale i Sverige og å frakte materialet ut av landet, ifølge det svenske Forsvarets forskningsinstitutt (FOI).

Instituttet peker i en ny rapport på risikoen for at terrorister utnytter den dårlige beskyttelsen av radioaktivt materiale til å bygge en radioaktiv bombe, skriver avisen Dagens Nyheter.

Sverige er fullt av radioaktive strålekilder som er attraktive for terrorister, likevel er de dårlig beskyttet mot tyveri. Fram til nå har alle tatt det for gitt at ingen skulle være interessert i å stjele noe som er livsfarlig også for tyven.

- I dag finnes det terrorister som ikke bryr seg om de får stråleskader, sier FOI-forsker Lena Oliver til Dagens Nyheter.

Sikkerheten rundt dette materialet må økes.

En radioaktiv bombe, en såkalt "skitten bombe", er relativt enkelt å lage, og innebærer at man fester radioaktivt materiale på en sprengladning.

Kjernekraftverkene sikre
FOI-rapporten slår fast at sikkerheten ved de svenske kjernekraftverkene er høy, og den skal høynes ytterligere. Men sikringen av annet radioaktivt materiale er mye dårligere.

Det handler for eksempel om materiale innen industri, forskning og helsevesen, skriver avisen.

Det svenske regelverket dreier seg i hovedsak om hvordan personalet skal beskyttes mot stråling. Materialets stråling regnes av mange som en sikring mot at det blir stjålet, men det er altså FOI-forskerne uenige i.

Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) presenterte nylig retningslinjer for hvordan strålingskilder skal oppbevares og håndteres, og FOI ønsker at Sverige så raskt som mulig inkluderer disse i det svenske regelverket.

Den dårlige grensekontrollen innebærer foruten sikkerhetsrisikoen også en miljørisiko i og med at radioaktivt materiale lett kan dumpes i Sverige.

Grensekontroll mulig
Det finnes metoder for å gjennomføre effektive grensekontroller i jakten på radioaktivt materiale. I Stockholm gjorde man høsten 2002 og våren 2003 et forsøk med en såkalt portalmonitor. Rundt 5.000 lastebiler kjørte gjennom portalen, som har innebygd en strålingsdetektor.

Det ble funnet stråling ved tre tilfeller. To av dem hadde en naturlig årsak, mens den tredje lastebilen fikk ved en feil kjøre av gårde før man fikk kontrollert hva strålingen var.

(NTB-TT)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere