RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Levde med Shawn som en sønn

(TOM GANNAM/AP)
Sist oppdatert:
Shawn ble en rekke ganger observert av naboer, som trodde han var kidnapperens sønn.

15 år gamle Shawn Hornbeck, som denne uken overraskende dukket opp igjen etter å ha vært savnet siden han var 11, ble en rekke ganger observert av andre under fangenskapet.

Ingen mistenkte
Shawn Hornbeck forsvant i oktober 2002, da han var ute og syklet i hjembyen. Torsdag fant politiet ham i live sammen med en annen gutt, 13 år gamle Ben Ownby som hadde vært savnet siden mandag, i leiligheten til 41 år gamle Michael Devlin.

Det har fremkommet få opplysninger om hva som skjedde i de fire år og tre månedene Shawn var savnet, men en rekke naboer og andre har observert gutten, både i og utenfor Devlins leilighet mens han levde der. Nå undrer folk i Kirkwood, Missouri, seg over hvorfor ingen mistenkte at noe var galt.

Så Shawn
Husvert William Romer, som Devlin leide leiligheten i Kirkwood av, er blant dem som så Shawn da han besøkte leiligheten.

- Sønnen hans kan ha sovet - eller han sa at sønnen hans sov - på sofaen. Det var ikke noe uvanlig. Faktisk mener jeg å huske at det ikke engang var gardiner på soverommet til gutten. Det var ingenting som virket mistenkelig, sier Romer til St. Louis Post-Dispatch.

I flere år arbeidet politiet ut fra en teori om at Shawn var blitt overkjørt av en bil, og at føreren hadde fått panikk og stukket av etter å ha begravd 11-åringen. Ingen mistenkte noensinne den tilsynelatende helt alminnelige Devlin, som ikke var registrert seksualforbryter, og som kun hadde vært i kontakt med politiet i forbindelse med to mindre trafikkforseelser.

- Hørte skrik
Devlin var på det tidspunktet han ble arrestert daglig leder i en pizzarestaurant. Ifølge arbeidskolleger var han aldri borte fra jobb, men den dagen Ben Ownby forsvant, hadde han gått hjem tidlig etter å ha klaget over at han var dårlig.

Kollegaene skal til og med ha vitset om at den hvite bilen Devlin kjørte, stemte med beskrivelsen av kidnapperens bil, men uten at de noensinne mistenkte kollegaen.

En nabo, Lisa Mave, hevder allikevel at hun noen ganger hørte skrik fra en gutt i leilighetskomplekset, men at hun aldri fant ut hvor de kom fra.

- Det var et skrekkelig skrik, som om en foreldre slo et barn, sier Mave til den Missouri-baserte avisen.

Lekte med nabobarn
En annen nabo, Shavonne Butler, hevder at både hun og andre naboer har sett Shawn jevnlig gjennom oppveksten, og har sett ham utvikle seg fra en ung gutt til tenåring. Butler hevder også at hun har sett Shawn leke med andre barn utenfor leiligheten. Hun gikk ut fra at han var Devlins sønn.

- Han hadde venner i nabolaget ... Vi gikk bare ut fra at det var sønnen hans eller noe sånt, sier Butler til St. Louis Post-Dispatch.

Stemmer det, kan det være snakk om et såkalt Stockholmsyndrom, hvor kidnappingsofre knytter seg til kidnapperen og etter hvert begynner å sympatisere med overgriperen.

Gikk ikke på skolen
Det som er klart, er derimot at Shawn Hornbeck ikke gikk på skolen de årene han var savnet fra familien sin. Han har derfor mye å ta igjen, både på utdanningsfronten og i forhold til familien.

Nå kan Devlin vente seg mange år bak lukkede murer.

- Jeg håper at (Devlin) aldri ser utsiden av et fengsel så lenge han lever, sier Robert Parks ved tiltalemakten i Franklin County.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere