*Nettavisen* Nyheter.

Leyla M. piskes – men ikke til døde

Mishandlede og voldtatte Leyla M. (20) slipper dødsstraff for utukt, men må likevel tåle 99 slag med pisken og flere år i et iransk fengsel.

27.10.05 23:34

Torsdag ble den endelige dommen i gjenopptagelsessaken mot den dødsdømte iranske jenta Leyla M. gjort kjent. Som ventet slipper hun å bøte med livet for å ha latt seg misbruke, mishandles og bli solgt til eldre menn gjennom en hel oppvekst.

- Hun dømmes ikke til døden, men idømmes 99 piskeslag, tre og et halvt år i fengsel og et halvt års tvangsopphold på en ettervernsinstitusjon, forteller den norsk-iranske legen og forskeren Mahmood Amiry-Moghaddam til TV 2 Nettavisen.

Antallet piskeslag var i den opprinnelige dommen ett hundre.

Ett piskeslag i avslag
I henhold til iransk lov omgjøres en fjerde dom på 100 piskeslag automatisk til dødsstraff. Leyla Mafi hadde allerede mottatt 100 piskeslag, i forbindelse med barnefødsel både som 12- og 14-åring, og retten ønsket formodentlig å bringe 19-åringen ett steg nærmere døden.

- Dette er barmhjertighet a la mullaene, sier Amiry-Moghaddam lakonisk.

Dommen til institusjonelt ettervern er skal være et resultat av et ønske fra Leylas forsvarere om at hun skulle sikres et sted å være – annet enn bordellet hun oppholdt seg på da hun ble arrestert og dømt til døden i 2004.

Advokatene prosederte på full frifinnelse.

Bondevik appellerte
- Dommen Leyla har fått er en umenneskelig reaksjon mot en jenta som har blitt misbrukt siden hun var barn, men det at hun slipper dødsstraff viser at det nytter med internasjonalt press, sier Amiry-Moghaddam.

Statsminister Kjell Magne Bondevik appellerte i desember i fjor direkte til daværende president i Iran, Mohammad Khatami, om å spare Leylas liv.

Ifølge en fersk rapport fra National Council of Resistance of Iran (NCRI) har antallet dødsdommer i Iran doblet seg etter at den nye presidenten i landet, Mahmoud Ahmadinejad, tok over i juni i år. også Amnesty International bekrefter utviklingen - i en rapport som ble presentert tidligere denne måneden.

Prostituert fra hun var åtte år
Leyla Mafi skal ha blitt voldtatt av broren sin og tvunget ut i prostitusjon av sin egen mor da hun bare var åtte år. 20-åringen har i dag tre barn som et resultat av overgrepene.

Jenta ble pisket og satt i fengsel i forbindelse med barnefødsler både som 12- og 14-åring.

Da hun ble arrestert var hun 18 år, og jobbet på et bordell - for en 55 år gammel mann hun hadde blitt solgt til.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.