*Nettavisen* Nyheter.

Leyla risikerer fortsatt å dø

Norsk-iranere demonstrerte lørdag foran Stortinget til støtte for 19-åringen som ble dømt til døden i fjor, etter en hel barndom med overgrep.

17.07.05 09:48

Den 19 år gamle trebarnsmorens barndom var en eneste lang rekke med grove overgrep, og i 2004 ble hun dømt til døden, fengsel og 100 piskeslag. Lørdag demonstrerte norsk-iranere til støtte for Leyla M.

- Leyla M. er en i rekken av flere millioner kvinner som lider under det kvinnefiendtlige regimet i Iran, sa norsk-iranske Milica Javdan (20) fra Kvinner opplyser under støttemarkeringen foran Stortinget i Oslo lørdag.

Mellom 50 og 100 demonstranter hadde trosset regnværet og tatt turen til Løvebakken for å delta i markeringen.

Rettssak lørdag
Samtidig, i Iran, ble gjenopptakelsessaken i Leyla M.-saken startet og avsluttet i løpet et par timer. Innen to uker skal retten ta stilling til om jenta skal henges eller slippe unna med 100 piskeslag.

Høyst sannsynlig, men ikke sikkert, vil retten følge rådet fra høyesterett, og ikke gi Leyla dødsstraff, men opprettholde den fysiske avstraffelsen.

Opphevet dødsdom
Den trolig tilbakestående jenta ble dømt til døden i fjor for umoralske handlinger, men etter internasjonalt press besluttet høyesterett i Teheran mandag for to uker siden å sende saken tilbake til en lokal domstol med et råd som sannsynligvis innebærer at Leyla M. ikke blir henrettet.

Høyesterett tilråder heller ikke at hun ikke skal straffes med fem års fengsel, men fastholder at hun bør straffes med 100 piskeslag.

- Pisking er umenneskelig
- Det er bra at hun trolig ikke blir hengt, men som menneskerettighetsaktivist syns jeg det er viktig å ikke si oss fornøyde med at hun bare blir pisket. Det er en umenneskelig straff, og Leyla har ikke gjort noe som gjør at hun fortjener det, sier den engasjerte norsk-iranske legen og forskeren Mahmood Amiry-Moghaddam til TV 2 Nettavisen.

Amiry-Moghaddam mener norsk media og politisk press bidro avgjørende til opphevelsen av dødsdommen mot Leyla Mafi i juni.

Norsk-iraneren appellerer til media, politikere og nordmenn flest om å lære av Leyla-saken at det nytter, og fortsette å sette fokus på overgrepene i Iran.

Klikk på bildet for å forstørre.

Voldtatt og pisket som barn
Leyla Mafi skal ha blitt voldtatt av broren sin og tvunget ut i prostitusjon av sin egen mor da hun bare var åtte år. 19-åringen har i dag tre barn som et resultat av overgrepene.

Jenta ble pisket og satt i fengsel i forbindelse med barnefødsler både som 12- og 14-åring.

Senere i år blir hun etter alt å dømme pisket igjen. 100 ganger.

Det er mye. I fjor døde en 14 år gammel gutt etter på ha fått 70 piskeslag for å ha spist under ramadan.

Norsk UD bekymret
Det norske utenriksdepartementet har jobbet mye med Leyla M-saken og vil fortsatt følge situasjonen i Iran.

- Vi følger denne saken nøye. Vi gikk ut og sa tydelig fra at det er positivt at hun slapp dødsstraff, men det er synd å se at de har opprettholdt denne dommen med hundre piskeslag, sier pressetalsmann i UD Eirik Bergesen til TV 2 Nettavisen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.