*Nettavisen* Nyheter.

Libanon-krigen planlagt siden mars

Allerede i mars i fjor bestemte Israel seg for å gå til krig mot Libanon, over tre måneder før to israelske soldater ble bortført av Hizbollah.

I juli i fjor ble bortføringen brukt som påskudd for den fem uker lange krigen.

Nå viser det seg at Israels statsminister Ehud Olmert så tidlig som i mars 2006 tok avgjørelsen om å gå til krig mot nabolandet.

Olmert forklarte seg nylig for kommisjonen som etterforsker krigen, og det er avisen Haaretz som sitter på utdrag fra Olmerts vitnemål.

Da Olmert vitnet for den såkalte Winograd-kommisjonen brukte han denne informasjonen til å tilbakevise anklager om at Israel «snublet uforberedt til krig».

Nå må Olmert trolig forberede seg på internasjonal kritikk.

Ifølge Haaretz skal Olmert i mai i fjor ha fått kjennskap til at Libanon var villig til å iverksette FN-resolusjonen om avvæpning av Hizbollah, i bytte mot at Israel trakk seg tilbake fra grenseområdene i Libanon.

I sin forklaring skal Olmert ha sagt at han holdt en rekke møter etter at han ble statsminister, og at det ble avgjort at Israel skulle slå tilbake med luftangrep og en begrenset bakkeoperasjon dersom israelske soldater ble kidnappet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.