*Nettavisen* Nyheter.

Libanon roser Solheim

Foto: EPA/Scanpix

Libanons økonomiminister roser utviklingsminister Erik Solheim for bidraget på 100 millioner kroner til miljøvern i landet.

25.01.07 08:47

Før giverlandsmøtet i Paris torsdag lovte Erik Solheim 100 millioner kroner til opprydding i Libanon etter bombingen i fjor sommer.

- Jeg vil takke Norge og utviklingministeren deres for at dere vil bidra med et slikt beløp. Det giftige avfallet har ødelagt mye i industriområdene, sier økonomimiminster Sami Hadad til Nettavisen på telefon fra Paris.

På grunn av krigen, trenger Libanon hjelp til å fjerne udetonerte klasebomber og miner, særlig i landbruksområdene i Sør-Libanon. Nye vann- og kloakksystemer må også bygges.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Ole Berthelsen

Flere demonstrasjoner

Libanons statsminister Fouad Al-Siniora og flere av landets ministere deltar på det internasjonale giverlandsmøtet for Libanon som starter i Paris torsdag. Statsministeren klarte å komme seg til Paris onsdag, etter at opposisjonen begynte å sette opp veisperringer over hele landet.

- Hvor mye penger trenger Libanon?

- Vi satser mye på at oljegulfstater som Saudi-Arabia vil gi store beløp. Også USA har lovet å gi store beløp. Libanons gjeld er i dag på 41 milliarder dollar. Alle bidrag er kjærkomne, sier Sami Hadad.

Kollaps
Libanon er avhengig av bred økonomisk støtte, dersom landets økonomi ikke skal kollapse.

- Under møtet skal vi vise de internasjonale giverne hvilke økonomiske og sosiale program vi vil bruke penger på. Jeg håper EU vil bidra med 400 millioner euro, Saudi-Arabia med 500 millioner dollar, USA med 250 millioner dollar, sier Hadad til Nettavisen.

Stoltenberg-regjeringen har også lovet hjelp til leting etter olje- og gass langs kysten av Libanon, og utvikling av raffinerikapasiteten.

- Vi håper at slike samarbeid starter snart. Men for oss er det viktig i dag å styrke den libanesiske økonomien og skaffe folk et bedre liv. Også land som har et godt forhold til Israel, som USA og Norge, bør presse Israel til å ikke ramme den libanesiske økonomien som de gjorde i fjor, sier Hadad til Nettavisen.

Flere fattige
- De fleste libaneserne er ikke fornøyd med regjeringen. Staten har økt skatter og avgifter, men har ikke økt lønna til de ansatte i offentlige sektor. Mange spør meg i Beirut om jeg kan hjelpe dem med å reise til Norge eller til andre europeiske land for å skaffe seg et bedre liv. Her er mange folk uten jobb, og fattigdommen har økt, sier norske-libanesiske Emad Fadel Salim til Nettavisen på telefon fra Beirut.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.