*Nettavisen* Nyheter.

Liberal mot Det hvite hus?

Ifølge de siste meningsmålinger i USA kan George W. Bush få en ultraliberal utfordrer til presidentvervet i valget til høsten. Møt Howard Dean her.

05.01.04 10:28

Howard Dean er i dag kandidaten blant de demokratiske presidenthåpefulle som leder klart to uker foran det første primærvalget blant demokratene i USA. I en TV-debatt søndag gikk han til hardt angrep på dagens valgte Demokrater ifølge CNN:

- Det som har skjedd med så mange demokrater i kongressen er at de har blitt tatt av agendaen til George Bush, som ble president med 500.000 mindre stemmer enn Al Gore. VI trenger en demokrat som kan stå imot George Bush.

Howard Dean har den siste tiden blitt hardt angrepet fordi han uttalte at USA ikke var tryggere etter at Saddam Hussein ble fanget, samt at han mente at Osama bin Laden ikke kunne kalles skyldig før han hadde blitt dømt i en rettssak. Store deler av den etablerte ledelsen i det demokratiske partiet har tatt avstand fra uttalelsene hans, og har gått til harde angrep mot ham. Unntaket er Al Gore som tidlig før jul gikk ut med sin støtte til ham.

Slik fungerer det
Slik den demokratiske prosessen fungerer i USA så stemmer registerte medlemmer av de to partiene fram sin kandidat i løpet av flere lokale valg rundt i statene i USA. Den kandidaten som til slutt har vunnet flest stemmer totalt sett blir så valgt som offisiell presidentkandidat ved parties årsmøte. I år er det ingen seriøse utfordrere til George W. Bush, mens det er svært mange som prøver å bli den demokratiske kandidaten (se sak over: "Disse vil slå Bush.")

Klikk på bildet for å forstørre.

Leder klart blant demokratene

Den siste målingen gjort av CNN/Time viser at Howard Dean leder klart foran John Kerry og Joseph Lieberman, og er også den eneste kandidaten som stadig øker i oppslutning. Siden januar i fjor har Dean økt fra 3 prosent til 22 prosent på målingene. I en måling gjort for Washington Post har Howard Dean hele 31 prosent av oppslutningen blant de demokratiske velgerne.

Mye av basisen til Deans suksess har vært en enorm grasrot-bevegelse. En nettside som har satt rekorder i USA på besøk, hvor man blant annet finner en blogg (en nettdagbok) som daglig oppdateres, har vært mye av hans basis for at han har vært den demokraten som har samlet inn flest penger.

Howard Deans nettside

Kan slå Bush
Målinger viser også at Howard Dean kan være en seriøs utfordrer til George W. Bush. Den siste målingen gjort av CNN/Time viser at hadde det vært presidentvalg i dag ville 51% valgt Bush og 46% Dean, noe som regnes som svært høyt for en kandidat de fleste ikke kjenner. En måling gjort av CBS viser at 49% av den amerikanske befolkningen foretrekker en republikansk presidentkandidat fremfor en demokratisk, 40% ville valg det sistnevnte partiet.

Samme måling viser også at en av fem demokrater heller ville stemme på Bush enn Dean.

Dette er Howard Dean
Howard Dean ble guvernør i Vermont i 1991, og er utdannet lege. Et yrke hans kone har nå. Han er utdannet på Yale og ble guvernør da han som vise-guvernør tok over etter at Richard Snelling døde i 1991. Dean er moderat og liberal, og står relativt langt til venstre for Bush i saker som abort, rettigheter for homofile, strengere våpenlov, et offentlig helsevesen, miljøvern og kanskje spesielt i utenrikspolitikken. I følge hans egne hjemmesider sier han følgende:

- Jeg vil ikke dele opp verden i oss mot dem. Jeg vil heller samle verden rundt fundementale prinsipper som anstendighet, frihet og respekt. Vår utenrikspolitikk kan ikke være med basis i at det er USA mot verden, men USA som leder verden.

Dean har også sagt han vil fjerne deler av Bush-administrasjonens " Patriot Act," som har gitt økte friheter for politi og myndigheter til å etterforske beboere i USA. Dean er også en sterk motstander av krigen i Irak.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.