Gå til sidens hovedinnhold

Libya gir franske pårørende erstatning

Libya betaler over en milliard i erstatning til de pårørende etter bombeattentatet mot et fransk fly over Sahara i 1989.

Avtalen mellom de etterlatte og representanter for et fond som ledes av Muammar Gaddafis sønn, ble undertegnet fredag formiddag, melder NTB-AFP-Reuters.

Libyas utenriksminister Abdel Rahman Shalgam kom torsdag kveld til Paris for å diskutere avtalen med høytstående franske ledere. Etter samtalene bekreftet både franske og libyske ledere at det var enighet om en avtale.

– Libya ser nå mot framtida, sa en talsmann for det libyske utenriksdepartementet.

Etter undertegnelsen fredag skulle Shalgam ha et møte med Frankrikes president Jacques Chirac.

Ønskes velkommen

Franske myndigheter ønsker erstatningsavtalen velkommen, selv om kompensasjonen er atskillig lavere enn den Libya har gått med på å betale til de etterlatte etter flyet som eksploderte over Lockerbie i Skottland i 1988.

Franske tjenestemenn sier de to landene nå vil forsøke å bedre de anstrengte forbindelsene med en felles kunngjøring av en bilateral avtale.

– Det vil bli et veikart for å gjenopprette forbindelsene mellom Libya og Frankrike, sa en av Chiracs medhjelpere torsdag.

170 drept

170 personer fra 17 land, 54 av dem franske statsborgere, ble drept da DC 10-flyet fra det franske selskapet UTA ble sprengt over Sahara i 1989.

Libya har aldri påtatt seg ansvaret for bombingen, men i 1999 ble seks libyske tjenestemenn dømt in absentia av en fransk domstol til å betale 33 millioner dollar i erstatning til familiene til de 170 drepte. Libya insistert på at de seks var uskyldige og har nektet å utlevere dem.

Truet med veto

De betalte imidlertid erstatningsbeløpet på 33 millioner dollar. Men da Libya i august i fjor gikk med på å betale 2,7 milliarder dollar til de etterlatte etter Lockerbie-bombingen, krevde Frankrike en bedre erstatning til de etterlatte etter bombingen av UTA-flyet.

Chirac-regjeringen truet med å legge ned veto mot å heve FN-sanksjonene mot Libya. Senere trakk de trusselen tilbake, og de siste månedene har det pågått intense forhandlinger mellom libyske og franske myndigheter og representanter for familiene om størrelsen på erstatningsbeløpet.

Reklame

Black Week hos Ekstralys: Gjør kupp på billykter, arbeidslys og xenonsett