Gå til sidens hovedinnhold

- Likene ligger begravd i sanden

100 mennesker er fryktet omkommet etter tsunamien i Stillehavet.

Den dødelige tsunamien har krevd rundt 90 menneskeliv og 145 er skadd, bekrefter lokalmyndighetene overfor BBC.

Men myndighetene frykter at dødstallene vil stige ytterligere utover dagen. Hittil er 65 mennesker omkommet på Samoa, 20 på Amerikansk Samoa og seks personer på Tonga.

En av de døde er et to år gammelt britisk barn. En seks år gammel jente fra Austrlaia er også bekreftet død, melder SkyNews.

Tsunamien som skylte inn over Somao og Amerikansk Somao i Stillehavet tirsdag kveld norsk tid og skapte en fire meter høy flodbølge, ble forårsaket av et jordskjelv som målte til mellom 8 og 8,3 på Richters skala.

Øygruppen, som består av Amerikanske Samoa og den selvstendige øya Samoa, har en befolkning på 250.000 innbyggere.

Ingen nordmenn i fare
Utenriksdepartementet opplyser onsdag morgen at de så langt ikke har fått melding om at det finnes nordmenn på Amerikansk Samoa og Samoa.

- Vi har kontakt med ambassaden i Washington D.C., men har ikke fått tilbakemelding om at det skal være norske statsborgere berørt. Vi fortsetter å følge situasjonen, sa kommunikasjonsrådgiver i Utenriksdepartementet, Cecilie Willoch, til Nettavisen ved 07.30-tiden onsdag morgen.

Men utover dagen ble det kjent gjennom media at flere nordmenn er på Samora, men det er ikke meldt om personskader blant dem.

Les også: Dødstallene stiger i Stillehavet
Les også: Tsunamier traff stillehavsøyer

Barack Obama har erklært Amerikansk Samoa som katastrofeområde og sender nødhjelp til den tsunamirammede øygruppen.

Videre fortsetter hjelpemannskaper å søke etter overlevende i de rammede områdene.

- Vi fortsetter søket etter savnede i området. Det er meldinger om flere landsbyer hvor de fleste husene er revet ned av havet, sier nestleder for kriseberedskap på Samoa, Ausegalia Mulipola, til Reuters.

Se video fra katastrofeområdet.

HTML EMBED

Lik ligger begravd i sanden
- Noen områder er blitt jevnet med jorden og tsunamien har tatt med seg store mengder sand opp på land, så det er meldinger om at lik ligger begravd i sanden. Derfor trenger vi spesialutstyr for å søke etter lik som er begravd under sanden, sier Mulipola.

Til tross for at jordskjelvet var kraftig, så var jordskjelvet som forårsaket tsunamien i 2004 bortimot ti ganger kraftigere, opplyser Brian Atwater ved U.S. Geological Survey i Seattle til nyhetsbyrået AP.

Tsunamien som rammet store deler av Asia julen 2004, krevde 230.000 menneskeliv.

2419

Reklame

Kun til midnatt: Disse butikkene har enorme tilbud på Cyber Monday