RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Likene overlevert USA

Sist oppdatert:
Amerikanske myndigheter har fått overlevert likene av de fire sivile amerikanerne som ble brutalt drept og maltraktert i Fallujah. USA lover at de ansvarlige skal straffes.

USAs sivile sjef i Irak, Paul Bremer, lover å straffe de ansvarlige for drapene og maltrakteringen av fire sivile og fem amerikanske soldater i Irak onsdag.

- Drapsmennene vil ikke slippe unna ustraffet, sa Bremer i en tale til 479 nyutdannede irakiske politifolk på politiskolen i Bagdad. Han betegnet drapene som «utilgivelige og avskyelige».

TV-bildene av fire sivile som ble brent til døde og deretter grovt skjendet og hengt i Falluja har rystet mange amerikanere.

I tillegg ble fem amerikanske soldater drept seinere på dagen onsdag da en kolonne ble angrepet. Onsdag kveld hentet irakisk politi ned likene, rullet dem inn i tepper og overleverte dem til de amerikanske styrkene, sier polititjenestemann Salah Abdullah til AP.

- Vi er sjokkert fordi vår muslimske tro forkaster slik oppførsel, sier Abdullah.

«Slipper helvete løs»
Torsdag var både butikker og skoler åpne i Fallujah, men ingen amerikanske soldater var å se.

- Vi vil ikke la noen utlendinger komme inn i Fallujah. Gårsdagens angrep er bevis på hvor mye vi hater amerikanerne, sier Sameer Sami (40) fra Fallujah.

En annen innbygger lover amerikanerne motstand om de prøver å komme inn i byen.

- Vi håper at de prøver å trenge inn i Fallujah, slik at vi kan slippe helvete løs, sier Ahmed al-Dulaimi.

Nye angrep
Også torsdag ble en amerikansk militærkolonne angrepet i nærheten av Falluja. En av bilene, et Humvee terrengkjøretøy, ble satt fyr på, forteller vitner.

Bilkolonnen ble stanset av en bombe i veikanten, men det ble ikke sagt noe om eventuelle personskader. Vitnene forteller at soldatene kjørte av gårde, men etterlot det tomme kjøretøyet. Deretter tømte irakere bilen for alt av verdi og satte fyr på det.

Noen få irakere jublet og danset rundt det brennende kjøretøyet. Den amerikanske okkupasjonsmakten sa at den ikke vil gi ut noen opplysninger om hendelsen før seinere torsdag, skriver NTB-AFP.

Tre amerikanske soldater ble såret tidlig natt til torsdag i et rakettangrep mot basen deres nær Kirkuk i Nord-Irak. Angrepet skjedde rett over midnatt, og skadene ble betegnet som moderate av en amerikansk militær talsmann.

Kirkuks politisjef opplyste at basen ble angrepet med i alt fem raketter fra klokken 21.30 onsdag kveld til klokken 3 torsdag morgen.

Økende motstand
Falluja ligger 50 km vest for Iraks hovedstad Bagdad og har vært et senter for voldelig motstand mot den amerikanske okkupasjonen. Militære kjøretøyer blir nesten daglig angrepet i dette området. I det siste er også sivile utlendinger stadig oftere blitt angrepet.

Over 400 amerikanske soldater er drept i kamp i Irak siden invasjonen i mars i fjor.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere