RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: EVARISTO SA (AFP)

Likene på vei til DNA-testing

Sist oppdatert:
De første omkomne ankommer brasiliansk fastland onsdag kveld.

De første omkomne etter Air France-ulykken ankommer den brasilianske fastlandsbyen Recife onsdag ettermiddag, lokal tid, opplyser det brasilianske luftforsvaret.

Så langt har letemannskaper plukket opp 41 omkomne fra vannet, og levningene har vært oppbevart på en midlertidig base på øygruppen Fernando de Noronha.

Les mer: Lagrer likene på paradisøy

Ifølge CNN skal de første 16 omkomne være på vei til identifisering ved et rettsmedisinsk institutt i den brasilianske hovedstaden Brasilia. Her vil politiet blant annet gjennomføre DNA-prøver på sitt laboratorium, opplyser politiet.

De øvrige 25 likene som er funnet, vil gjennomgå den samme vanskelige identifiseringsprosessen, men de vil først bli fløyet til fastlandet torsdag, melder CNN.

187 fortsatt savnet
228 mennesker var om bord på Air France 447-flyet da det styrtet i havet for drøyt en uke siden, og 187 mennesker er fortsatt savnet. Tre nordmenn er blant de antatt omkomne.

Rettsmedisinske eksperter skal, i tillegg til identifiseringsarbeidet, forsøke å finne spor på hva som kan ha forårsaket ulykken. De tror merker på de omkomne og hvor de satt i flyet kan bidra med viktige resultater.

Brennmerker og vann i lungene på ofrene kan gi svar på om flyet var intakt eller ei idet det styrtet i havet.

Fransk atomubåt starter søk
Den franske atomubåten Emeraude sluttet seg onsdag til søkene etter flyets svarte bokser, samt andre vrakrester fra Air France-flyet. Dermed kan det brasilianske luftforsvaret og marinen fortsette å konsentrere seg om å hente opp omkomne fra Atlanterhavet.

Det er Frankrike som skal lede granskningen av hva som gikk galt da Air France-flyet styrtet på vei fra Rio de Janeiro til Paris i forrige uke.

- Atomubåten Emeraude begynte sine søk i området onsdag morgen, opplyser det franske forsvarsdepartementet.

Skal lytte etter signaler
Rundt 400 franske militære er involvert i leteaksjonen, og i tillegg til Emeraude har Frankrike også sendt to slepeskip med leteutstyr, et overvåkingsskip og et skip utrustet for landgangsoperasjoner.

USA har også sendt to høyteknologiske maskiner, som tilhører den amerikanske marinen, og som ifølge AP skal bidra i søket etter de svarte boksene.

Utstyret skal festes på de franske slepeskipene, og skal kunne gjøre søk ned på 6000 meter.

Defekte fartssensorer
Årsaken til flystyrten er fortsatt et mysterium, men franske myndigheter jobber på spreng for å finne svarene på hvorfor Airbus A330-flyet styrtet i Atlanterhavet uten forvarsel. Den foreløpige teorien er at flyets fartssensorer var defekte og viste feil hastighet da flyet styrtet.

Franske myndigheter jobber nå intens med å lokalisere flyets svarte bokser, noe som er en svært vanskelig jobb fordi de trolig ligger på et dyp på mellom 6000 og 8000 meter.

De to svarte boksene, flyets ferdskriver og taleregistrator, vil dersom de blir funnet trolig kunne gi svaret på hva som forårsaket flystyrten.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere