Gå til sidens hovedinnhold

Likspor ut av leiligheten

Likhundene skal ha markert lukten av lik fra leiligheten og ned mot stranden. Les alle politiets indisier mot Maddies foreldre.

PRAIA DA LUZ/OSLO (Nettavisen): Portugisisk politi er tause offisielt, men både nasjonale og internasjonale medier har gravd frem hva som skal være politiets indisier i etterforskningen mot Kate og Gerry McCann.

Det ferskeste og mest oppsiktsvekkende funnet presenteres i papirutgaven til den portugisiske avisen Correio da Manhã.

Avisen hevder at spesialtrente britiske likhunder har markert for at et lik kan ha blitt fraktet fra leiligheten og ned mot stranden i Praia da Luz.

Les også:
- Vil kjempe for sin uskyld
Politiet: - Har du drept din datter?

Fikk trøst av prestekona

Politiets teori
Politiet arbeider ut ifra en teori om at moren Kate McCann (39) kan ha forårsaket datteren Madeleine McCanns død ved et uhell, og at Kate og hennes mann Gerry etterpå skal ha skjult liket. Dette melder flere internasjonale medier, deriblant britiske SkyNews. De melder også at McCann fredag ble tilbudt lavere straff dersom hun tilsto på dette punktet.

Politiets indisier mot Maddies foreldre skal være omfattende, men det er viktig å presisere at det meste er basert på anonyme politikilder, portugisiske tabloidaviser og McCann-leirens uttalelser angående avhørene som er holdt. Politiet selv har vært svært tilbakeholdne med opplysninger om etterforskningen.

Les også:
Her spriker forklaringene

Dette skal være politiets ankerpunkter:

 • Usikkerheten rundt hva som hendte dagen Madeleine forsvant: Kate McCann har forklart at hun gikk for å se til Maddie klokken 22 kvelden forsvinningen fant sted. Nye vitneopplysninger sår tvil om forklaringen, uten at politiet opplyser om hva de nye forklaringene konkret går ut på.
 • Usikkerheten rundt hvor langt tid Kate brukte på å si ifra til politiet: Forklaringen fra en nabo av McCann-familien i Praia da Luz på tiden da forsvinningen fant sted avviker fra Kates. Det er blitt spekulert i at denne naboen tilbød seg å ringe politiet da Maddies forsvinning ble kjent, men Kate skal ha svart at hun allerede hadde gjort det. Likevel skal det visstnok ha gått førti minutter fra denne samtalen til politiet fikk beskjed om forsvinningen.
 • At Kate umiddelbart ropte om kidnapping: Idet hun ikke fant sin Madeleine skal Kate ha ropt: «Noen har tatt den lille jenta mi.» Politiet forundrer seg over det faktum at hun først tenkte på kidnapping, fremfor at Madeleine kun hadde gått ut av huset på egen hånd.
 • At Kate ringte en prest samme kveld som forsvinningen: Kate og Gerry er begge svært troende, og politiet mistenker at Kate ringte en prest fordi hun hadde skyldfølelse.
 • At Kate vasket Maddies kosebamse etter forsvinningen: Den lille, rosa kosebamsen som Kate til enhver tid bærer med seg, var Maddies favorittbamse. Kort tid etter Maddies forsvinning skal Kate ha vasket denne, og da likhunder senere har markert liklukt på denne bamsen, mener politiet at dette er mistenksomt.
 • At McCann-paret leide en bil etter 25 dager, rett før de reiste til Roma: Kate og Gerry McCann klarte seg i begynnelsen av etterforskningen seg fint uten bil, men leide en bil først etter 25 dager. Politiet mener dette er underlig, da paret dro til Roma for å besøke paven kort tid etter at bilen ble leid.
 • Blodspor i leiligheten: Kriminalteknikere skal ha gjort funn i ekteparets familieleilighet 5A i feriekomplekset Ocean Club. Det har vært snakk om at dette er DNA-funn, men verken medier eller McCann-paret har fått kjennskap til hva disse funnene konkret går ut på. Det sentrale spørsmålet er her om det kan ha skjedd noe i leiligheten som kan ha medført at Madeleine eller foreldrene etterlot seg blodspor. Det skal da ha blitt funnet både hår og blodspor på soverommet i ferieleiligheten. Prøvene ble tidligere i sommer sendt til et laboratorium i Birmingham, men undersøkelsen har trukket ut. Resultatene skal imidlertid ha undergravd foreldrenes versjon av hendelsesforløpet kvelden Madeleine forsvant.
 • Blodspor i leiebilen: Som i leiligheten, skal det tilsynelatende ha blitt funnet blodspor i leiebilen McCann-paret leide etter 25 dager. Dette er en av de mest oppsiktsvekkende indisiene politiet har. Politiet mener at liket av den lille jenta er blitt pakket inn, og senere blitt flyttet inn i leiebilen.
 • Likodør på Kates klær, kosebamsen i leiligheten og mot stranden: Det kommer i portugisiske tabloider frem at britiske, spesialtrente likhunder skal ha markert at det lukter lik av både Kates bukser, t-skjorte og Maddies kosebamse. Dette forklarer Kate med at hun som lege var i kontakt med seks lik på jobb i sykehuset i Leicester før familien dro til Portugal på ferie. Likevel er lørdagens opplysninger om at likhundene også skal ha markert funn fra innsiden av leiligheten og ned mot stranden. Dette forsterker i så fall politiets mistanker om at Maddie kan ha omkommet grunnet en ulykke, og at foreldrene har ønsket å holde dette skjult ved å skjule liket i strandområdet før de igjen fraktet det vekk i leiebilen.
  LIKLUKT: Likhunder har markert likodør på Maddies kosebamse. Den bærer Kate med seg overalt.
  LIKLUKT: Likhunder har markert likodør på Maddies kosebamse. Den bærer Kate med seg overalt.

 • At Kate ga Madeleine smertestillende: Kate har innrømmet å ha gitt Maddie smertestillende i perioden før forsvinningen, men politiet mistenker at Kate kan ha kommet i skade for å gi datteren for mye, slik at dette kan ha bidratt til et eventuelt dødsfall.
 • At Kate og Gerry drakk alkohol kvelden Madeleine forsvant: Politiet har gjennom ulike kilder fått høre at gjengen Kate og Gerry satt sammen med på en restaurant kvelden da Madeleine forsvant skal ha drukket hele 14 flasker med vin. Kate avviser dette. En bartender i Lagos, som er en by et stykke unna Praia da Luz, hevder også å ha sett foreldreparet i byen, til tross for at paret påstår at de hele kvelden var i Praia da Luz.
 • Foreldrenes oppførsel under etterforskningen: Politiet skal også ha satt spørsmålstegn til foreldrenes oppførsel, blant annet nå i den senere tiden. De skal ha endret sin opptreden foran media plutselig og viste svært stor interesse av å plutselig dra hjem til England i forkant av at DNA-resultatene ble klare.
 • Sprikende vitneforklaringer: Dette gjelder ifølge politikilder på mange områder, og noen av dem er det spekulert rundt i punktene ovenfor.
 • Politiet anser Madeleine som død: Til nå har politiet og McCann-foreldrene søkt etter Madeleine i håp om at hun har vært i live. Portugisisk politiet har i det siste begynt å utelukke denne muligheten, og det virker som de anser Maddies liv som tapt. McCann-paret er innstilt på å fortsette søket.

Hovedsakelig er det portugisiske medier som står for det meste av spekulasjonene, og de er langt krassere enn det de britiske mediene har vært. Kates far omtaler til Sky News portugisiske medier som svært onde og uærlige, og ønsker å få etterforskningen tilbake på søket av en Maddie i live. Han mener spekulasjonene er tatt ut av det blå, og han er ikke den eneste som setter spørsmålstegn til den portugisiske etterforskningen.

Også kommentatorer og Sky News’ korrespondent Ian Woods spekulerer i at Kate og Gerry McCann har blitt erklært formelt mistenkte av andre grunner enn de ovennevnte. De setter fingeren på følgende punkter:

 • Dårlig organisering av etterforskningen de første dagene: Britiske medier sendte mye kritikk til den portugisiske etterforskningen de første dagene etter Maddies forsvinning. De mener politiet var dårlig organisert, og setter med det spørsmålstegn til om den seneste utviklingen i saken kan komme av andre grunner. De utelukker heller ikke at portugisisk politi kan sitte på funn som har sterkere kraft enn hva etterforskningen tidligere har vist.
 • Fortsatt ingen siktelser: Det betviles at bevisene er såpass sterke som portugiserne hevder, da ingen til nå er blitt siktet. Britiske medier setter fingeren på at dette burde ha skjedd om bevismaterialet var sterkt.
 • Presset om å finne syndebukker: Portugisisk politi har blitt utsatt for mye press de siste fire månedene, og det kan ha ført til at det har blitt en kamp om å finne syndebukker, om så kun midlertidige. På den måten viser de til konkrete resultater.
 • Dempe frykten hos portugisiske innbyggere: Maddie-saken har skapt mye oppmerksomhet rundt at det tilsynelatende har vært en overgriper som har stått bak forsvinningen. Dette har naturligvis skapt mye frykt hos innbyggerne. Ved å rette søkelyset mot noe annet, vil kanskje, selv om foreldrene senere blir frikjent, problemene forsvinne til England med McCann-paret.
Reklame

Black Friday: Her får du oversikt over alle salgene