Gå til sidens hovedinnhold

Lindh kjempet mot FNs terrorliste

Sveriges tidligere utenriksminister Anna Lindh ville stoppe FNs terrorliste. Resultatet var en konflikt med USA som kunne sammenlignes med Vietnam-krigen, skriver en svensk journalist.

Anna Lindh ville stoppe FNs terrorliste. Det skriver den svenske forfatteren Hans Hederberg i en artikkel i den svenske avisa Dagens Nyheter.

FNs terrorliste inneholder hundrevis av navn på personer som har fått reiseforbud, som ikke har tilgang til sine midler og ikke får utføre lønnet arbeid. På listen står bare organisasjoner og enkeltpersoner som skal ha tilknytning til Taliban eller Al-Qaida.

Ifølge rapporten "Monograph on Terrorist Financing. Staff Report to the 9/11 Commission" prøvde Sverige å få Sikkerhetsrådet til å prøve bevisene slik man gjør i en straffemålsutredning, før noen havnet på listen for sanksjoner. Konsekvensen av forlsaget ville vært at flertallet - om ikke alle - navnene på listen måtte blitt slettet.

USAs utenriksdepartement reagerte med å sende en skriftlig oppfordring til alle Sikkerhetsrådets medlemmer om å gjøre motstand mot det svenske forslaget ”i sterkest mulig ordlag”.

På det tidspunktet het Sveriges utenriksminister Anna Lindh, og Hederberg beskriver denne konflikten med USA som den skarpeste siden Vietnam-krigen.

Lindh selv tonte ned konflikten overfor den svenske Riksdagen. Sveriges motstand i FN var nærmest unntatt offentligheten, og skrekken for lekkasjer førte til et ekstremt hemmelighetskremmeri, skriver Hederberg.

Reklame

Opptil 65 prosent på verdens beste bokser