*Nettavisen* Nyheter.

Lindh-mistenkt tryglet om hjelp

Kort tid etter drapet på Anna Lindh skal den mistenkte Mijailo Mijailovic (24) ha bedt om hjelp ved en psykiatrisk institusjon. - 2000 svensker trenger hjelp. Vi kan ikke vente til de dreper noen, advarer professor.

26.09.03 21:43

I Sverige stilles det nå spørsmål ved om psykiatrien har spilt fallitt. 24-åringen ble avvist da han henvendte seg til en psykiatrisk institusjon kort tid etter drapet som han nå er mistenkt for å ha utført.

- 2000 svensker trenger tvangsinnleggelse. Vi kan ikke vente til de dreper noen, sier Sten Levander, professor i psykiatri, til Aftonbladet.

- Utgjør en risiko

Mannen som kjørte i hjel to personer i Gamla stan og mannen som drepte en fem år gammel jente i Arvika var også psykiatriske pasienter, og begge skal ha blitt nektet den behandlingen de hadde behov for.

- Lista for å få hjelp ligger for høyt. Man må være sykere enn den friskeste som allerede er innlagt, for å få hjelp, sier Sten Levander.

Ifølge Levander har det svenske psykiatritilbudet blitt redusert kraftig de siste årene.

Han mener at det fins rundt 2000 personer i Sverige som burde vært tvangsinnlagt, enten fordi de bruker medisiner som ikke fungerer, eller fordi de er misbrukere eller hjemløse som ikke kan ta vare på seg selv.

- De utgjør en risiko. Alle slår ikke ihjel folk, men vi kan ikke vente på at de gjør det, sier han.

Var innlagt

Tidligere fredag ble det kjent at den mistenkte 24-åringen ble skrevet ut fra en psykiatrisk institusjon bare få dager før Anna Lindh ble drept.

Til Svenska Dagbladet bekrefter en overlege ved institusjonen at han kjenner godt til 24-åringen.

- Han har ligget hos oss, og ble skrevet ut den 5. september, sier legen som ikke står frem med navn, ifølge NTB.

- Må regne med drap

Forfatter Jan Guillou har hele tiden sagt at han tror en psykisk syk person står bak drapet.

- Mordet på Anna Lindh var det fjerde mordet begått av en ”tulling” i Stockholm i sommer. 25 er skadd. Til enhver tid går det 1500 slike løs i byen. Det er kanskje sympatisk mot tullingene, men ikke mot byen. Med denne politikken må vi bare regne med at fem-seks personer blir drept i Sverige hver sommer. Jeg venter bare å høre hvilken syk forklaring denne karen hadde for å gå på Lindh, har Guillou uttalt til TV 2 Nettavisen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.