Gå til sidens hovedinnhold

Linjefeil mørkla Italia

Det meste av Italia ble søndag morgen mørklagt av et omfattende strømbrudd, som trolig skyldtes en feil på linjenettet fra Frankrike. Først ved 12-tiden var strømmen tilbake i Roma.

- En stor del av landet er mørklagt. Foreløpig er det umulig å si hvor stor del eller hvorfor, opplyste en talsmann for det italienske Sivilforsvaret etter at strømmen forsvant ved 3.30-tiden søndag morgen.

Det viste seg at strømbruddet hadde rammet nesten hele Italia, fra Alpene i nord, til Sicilia i sør, melder NTB-Reuters-AFP. De fleste av landets 57 millioner innbyggere ble berørt.

Bare øya Sardinia hadde sluppet fullstendig unna mørkleggingen.

Rundt klokken 08 var strømmen gradvis begynt å komme tilbake til Nord-Italia, ifølge TV-stasjonen RAI.

Ved 12-tiden fulgte Roma. Da hadde strømmen vært borte i over åtte timer.

Byene Milano og Torino fikk strømmen tilbake tidligere på dagen,

- Ikke vår feil

Talsmenn for det italienske kraftselskapet Enel sier at en svikt i strø mtilførselen fra Frankrike forårsaket det massive strø mbruddet. Dette blir bekreftet i en uttalelse fra franske myndigheter. Franskmennene mener imidlertid den avgjørende feilen ble gjort på italiensk side av grensen.

Det første bruddet på to av høyspentkablene som blir brukt til å eksportere strøm fra Frankrike til Italia kan ha skjedd på grunn av et kraftig uvær. Deretter gjorde italienerne en feil når kablene skulle settes i drift igjen, heter det i en uttalelse fra Reseau de Transport d’Electricité, som administrerer fransk strø meksport.

Stoppet festen

I Roma satte strømbruddet en brå stopp for kulturfestivalen Hvit Natt.

Romas undergrunnsbane var for anledningen gratis for de reisende, men det var til liten hjelp da strømmen gikk og alle tog stoppet. Mange mennesker ble sperret inne i vognene, ifølge BBC.

Over hele Italia skal rundt 110 tog ha blitt stående fast på grunn av manglende strømforsyning.

I august ble 50 millioner strømløse i USA og Canada. Tidligere denne uka mistet om lag fem millioner mennesker i Danmark og Sør-Sverige strømmen.

Reklame

Black Friday-pris på Garmin-favoritten fenix 5 Plus