RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Lite utvikling i atomsamtaler

Sist oppdatert:
Til tross for møter mellom USA og Nord-Korea går det tregt i Beijing.

Den øverste amerikanske utsendingen til samtalene om Nord-Koreas atomprogram hadde fredag sitt fjerde møte med Nord-Korea, skriver Associated Press (AP). Målet med samtalene er å overbevise regimet i Pyongyang om å kvitte seg med sine kjernefysiske våpen.

Mislykkes tidligere
Det har ikke vært noe gjennombrudd i de tidligere samtalene, og mange delegater har sagt at de ikke venter noe gjennombrudd i denne runden. Nord-Korea har boikottet samtalene siden 2002 på grunn av det landet mener er «fiendtlig» amerikansk politikk.

Til tross for møtet med nordkoreanerne har USA utelukket en bilateral avtale.

- Den metoden har vi prøvd før, og det mislyktes, sier pressetalsmann for Det hvite hus, Scott McClellan, med henvisning til en pakt fra 1994. Den kollapset i 2002 da amerikanske myndigheter anklaget Nord-Korea for å drive et hemmelig program for anriking av uran. Nord-Korea har senere trukket seg fra ikke-spredningsavtalen og startet opp igjen sin viktigste kjernefysiske reaktor. Dette er bakgrunnen for forhandlingene denne uka.

Fortsatt i krig
Den amerikanske utsendingen Hill har tidligere uttalt at han håper partene kunne komme til enighet om en felles uttalelse om resultatet av samtalene så langt i løpet av fredagen. Dette kan tyde på at forhandlingene snegler seg framover, skriver AP.

- Men det er fremdeles en lang vei fram, sa han til AP torsdag.

Samtalene startet opp tirsdag og er den fjerde runden hvor Kina, Japan, Russland, Sør-Korea og USA kommer sammen for å presse Nord-Korea til å droppe sine atomambisjoner.

Denne samtalerunden har det vært økt kontakt mellom Nord-Korea og USA. De to landene er teknisk sett fortsatt i krig, og 32.500 amerikanske soldater er basert i Sør Korea. Kontakten mellom de to partene har økt håpet om en løsning på konflikten.

- Vanskelig samtale
Et to timer langt møte mellom USA og Nord-Korea torsdag ble beskrevet slik av den russiske utsendingen Alexander Alexeyev:«En svært vanskelig, konkret samtale. Det er kanskje første gang begge sider hadde snakket så dypt, så konkret og så lenge sammen», skriver AP.

I tidligere forhandlingsrunder har ikke USA hatt møter på tomannshånd med Nord-Korea.

I samtalene har Nord-Korea bedt Washington fjerne sine trusler mot det kommunistiske landet. USA har nektet å gi noen innrømmelser før det blir bekreftet av Nord-Korea er fri for kjernefysiske våpen og landet slipper inn inspektører som kan kontrollere dette.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere