RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Liten framgang i fredsforhandlinger

Sist oppdatert:
Det var liten framgang å spore etter tre dager med forhandlinger i Oslo mellom regjeringen og kommunistgeriljaen på Filippinene. Partene ble ikke engang enige om en fellesuttalelse.

Smilene og høflighetsfrasene satt løst da regjeringens forhandlingsleder Silvestre Bello og kommunistenes representant Luis Jalandoni informerte pressen fredag morgen. De to ser ut til å ha blitt nære venner etter mange lange forhandlingsøkter de siste årene.

Likevel kunne de fortelle at det var gjort liten framgang, selv om de hadde samtalt om mange viktige temaer, og at de ikke var blitt enige om et sluttkommuniké selv om de prøvde helt inn i de små morgentimer.

Blant temaene som ble drøftet var erstatning til ofre for Marcos-diktaturet, oppføringen av kommunistgeriljaen Nasjonal demokratisk front (NDFP) på USAs og EUs terrorlister og løslatelse av politiske fanger.

Terrorstempel
Bello sa at NDFP hadde lagt fram nye forslag til tiltak for å fjerne NDFP fra terrorlistene, og Jalandoni sa han var fornøyd med at regjeringen vil ta dem i betraktning.

Han var også fornøyd med at regjeringen vil overveie å løslate 270 politiske fanger som et tillitsskapende tiltak. Bello gjorde det klart at det ikke er regjeringens politikk at folk skal sitte i fengsel for sine meningers skyld.

Men Jalandoni var mer skuffet over at regjeringen ennå ikke har lagt til rette for utbetalingen av 160 millioner dollar i erstatning til om lag 10.000 ofre for diktaturet til Ferdinand Marcos. Han sa at ofrene har ventet lenge på erstatningen som tilkommer dem.

Bello sa at en slik utbetaling krever lovendringer, og at president Gloria Arroyo selv har lagt fram et forslag om lovendring for nasjonalforsamlingen, men at dette foreløpig ikke er vedtatt.

Langt fram til fred
De ørsmå skrittene som blir tatt i hver forhandlingsrunde, bidrar likevel lite til å komme særlig nærmere målet om en løsning på konflikten som har vart siden 1960-tallet. Så sent som torsdag, mens partene satt i samtaler på et hotell i Oslo, ble to kommunistiske geriljasoldater drept i en trefning med regjeringsstyrker.

Jalandoni gjorde det igjen klart at en landsomfattende våpenhvile først vil komme når det er blitt enighet om sosiale og økonomiske reformer som går på konfliktens røtter. Foreløpig drøfter partene datoer og prosedyrer for samtaler om reformene.

Jalandoni sa imidlertid at NDFP ikke krever at reformene, som blant annet innebærer nasjonalisering av storindustri og viktige energileverandører, skal være gjennomført før en våpenhvile.

- Vi krever at reformene skal være med i avtalen, men vi venter ikke at problemet skal være løst. Men folk må se konkret framgang, sa han.

De to delegasjonene ble enige om å møtes igjen den siste uka av august, selv om de ikke har bestemt hvor møtet skal finne sted.

Mange av forhandlingsrundene har funnet sted i Oslo, siden Norge er teknisk tilrettelegger av forhandlinger. Selv om den neste runden finner sted i Kina, slik NDFP foreslår, vil Norge fortsatt være teknisk tilrettelegger.

(©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere