*Nettavisen* Nyheter.

Litvinenko-drap fortsatt en gåte

En måned etter at den tidligere russiske spionen Aleksandr Litvinenko døde aner fremdeles ikke politiet hvem som drepte ham – eller hvorfor.

Venner og kolleger er uenige med hverandre om hva som kan ha vært bakgrunnen for drapet, og det er manko på harde fakta i saken, melder Reuters.

I den mest makabre spionsaken siden den kalde krigen kan de fremtidige forbindelsene mellom Storbritannia og Russland avhenge av hva Scotland Yards etterforskning vil vise.

Radioaktiv gift
Litvinenko ble stadig svakere, før han til slutt døde av radioaktiv gift.

- Vi har fremgang, men det er en temmelig kompleks etterforskning, og den pågår fremdeles, sier en polititalsmann til Reuters fredag.

Den siste teorien stammer fra Juri Sjvets. Han mener Litvinenko ble drept fordi han hadde satt sammen en sterkt kritisk rapport om en nær venn av Russlands president Vladimir Putin.

Bestillingsverk
Rapporten skal ha vært bestilt av et britisk selskap, og ført til at en multimilliondollaravtale gikk i vasken for Putins venn. Navnet til vennen er ikke offentliggjort.

Men Litvinenkos venn og nabo, tsjetsjeneren Akhmed Zakajev, sier til Reuters at han ikke kjente til noen slik etterforskning.

- Jeg er ikke sikker på om Litvinenko foretok noen slik gransking. Han gjorde en generell etterforskning mot den russiske sikkerhetstjenesten FSB og det russiske regimet. Jeg tror ikke det var noen spesiell bestilling for, eller fra, noen, sier han.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.