Litvinenko smuglet radioaktivt stoff

Den avdøde eks-spionen Aleksander Litvinenko skal på oppdrag fra FSB ha smuglet mengder med radioaktivt materiale ut av Russland.

30.11.06 08:54

Aleksander Litvinenko, Putin-kritikeren som døde forrige torsdag, fortalte til sin italienske akademiske venn, Mario Scaramella, at han hadde vært med på å organisere smugling av radioaktivt stoff ut av Russland. Dette hadde han gjort på oppdrag fra sine arbeidsgivere i FSB (tidligere KGB red.anm.), skriver den britiske avisen The Independent.

Scaramella ble tirsdag avhørt av Skottland Yard i forbindelse med det angivelige giftdrapet på den tidligere FSB-agenten, men Scaramella har kun status som vinte i saken.

Organiserte smugling til Zürich
Scaramella sa under et intervju med The Independent at Litvinenko fortalte at han hadde organisert smugling av radioaktivt materiale til Zürich i 2000. Det har lenge vært fryktet at uroligheter i Russland og de tidligere sovjetrepublikkene har resultert i et enormt svartebørsmarked for radioaktivt materiale.

Utplassert 20 atomtorpedoer
Scaramella traff Litvinenko samme dag som eks-spionen begynte å føle seg dårlig, men nekter for å ha noe å gjøre med giftdrapet. Scaramella hevder selv at han har vært involvert i å etterforske smugling av radioaktivt materiale utført av KGB og FSB. I fjor hevdet han at Sovjet hadde utplassert 20 atomtorpedoer i havnen utenfor Napoli i 1970, og at torpedoene fortsatt lå der.

Litvinenkos siste oppdrag
Dersom det er tilfellet at Litvinenko utførte et smugleroppdrag for FSB i 2000, ville dette vært et av de siste oppdragene Litvinenko gjorde som FSB-agent. Litvinenko flyktet nemlig fra Russland samme året etter at FSB startet en omfattende etterforskning av ham.

Litvinenko hevdet selv at etterforskningen var en ren hevnaksjon mot hans avgjørelse om å avsløre et planlagt attentat mot den russiske oligarken Boris Berezovsky.

Berezovsky, som også er en stor Putin-kritiker, besøkte sin venn Litvinenko daglig på sykehuset før han døde forrige trosdag.

- Jeg er dypt fortvilet over å ha mistet en nær venn. Jeg takker ham for å ha reddet livet mitt og han forble en nær venn og alliert, sa Berezovsky like etter Litvinenkos død.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.