*Nettavisen* Nyheter.

Liv på Venus er mulig

Foto: (Galileo Orbiter/Nasa)

Amerikanske forskere tror det kan finnes liv på Venus. Ikke på overflaten der det er glovarmt, men i skyene der temperaturen er mer behagelig og det finnes vann.

26.05.04 14:34

Liv på Venus’ glovarme overflate er utenkelig. Men mikrober kan overleve og formere seg i planetens atmosfære i tykke skylag, tror amerikanske eksperter, ifølge BBC. Derfor har forskere bedt Nasa se på muligheten for å sende et romfartøy til planeten for å hente prøver fra skylaget.

Venus er et «helvetesaktig sted», sier professor Andrew Ingersoll, ved Teknologiinstituttet i California.

- Dersom du kan komme gjennom svovelsyre-skyene ned til overflaten av Venus, vil du finne ut at den er varmere enn en ovn. Du kan smelte bly på overflaten, og det finnes ikke vann, sier Ingersoll.

Jordens søster
Men slik har det ikke alltid vært. Jorden og Venus er på mange måter søsterplaneter.

- Nåværende teorier går ut på at Venus og jorden begynte på samme måte. De kan ha vært mye vann på Venus og det kan ha vært mye karbondioksid på jorden, forteller Ingersoll.

Det forandret seg. Jordens karbondioksid ble i havene omdannet til kalkstein, mens havene på Venus kokte bort. Venus er 30 prosent nærmere solen enn jorden, og det fordampede vannet bidro til en voldsom drivhuseffekt.

Professor Louis Irwin ved University of Texas i El Paso mener forandringene på Venus har skjedd over svært lang tid.

- Den kan godt ha vært jord-aktig lenge nok til at liv enten oppstod eller ble fraktet dit, sier Irwin.

Så snart liv er etablert, kan det tilpasse seg ethvert miljø, akkurat som på jorden, tror han. Forskere har funnet ut at bakterier kan leve og formere seg i skyene på jorden. Det samme kan være tilfellet for Venus. Når overflaten ble varm og tørr, kan skyene ha vært det eneste tilfluktsstedet.

Vann
Skyene rundt Venus ligger høyt over overflaten der temperaturen og trykket er mer likt jordens. Det er til og med vann der i form av konsentrert svovelsyre.

- Dersom du tenker på hva som trengs for å opprettholde liv, så kan faktisk skyene på Venus være et habitat hvor noe kan leve, sier David Grinspoon ved South West Research Institute i Colorado.

En annen barriere eventuelt liv i Venus-skyene må løse, er UV-strålingen fra solen.

- Når du ser på sammensetningen av atmosfæren, mener vi at svovelsammensetningen faktisk er en perfekt solbeskyttelse for mikrober, sier Dirk Shulze-Makuch i El Paso.

Stråle-lunsj
David Grinspoon spekulerer i om eventuelle organismer på Venus faktisk kan ha utviklet seg slik at de utnytter UV-strålingen til sin fordel, slik planter på jorden bruker synlig lys i fotosyntesen.

- En livsforms dødelige stråling, kan være en annens lunsj, sier Grinspoon.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag