RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Liv vant over mafiaen

Foto: Jørgen Berge
Sist oppdatert:
Mafiaen har sluppet taket og dermed kan endelig polfareren Liv Arnesen spenne på seg skiene og gå over Nordpolen.

- Liv ringte for en time siden, og da hadde de omsider kommet seg av gårde, sier en strålende glad ektemann, Einar Glestad, til TV 2 Nettavisen fredag morgen.

Etter påtrykk fra norske myndigheter er konflikten nå løst. Over to uker forsinket kan dermed Liv Arnesen og amerikaneren Ann Banchroft starte på sin lange og beintøffe ferd over Nordpolen.

- Nå er de lettet
Lokal russisk mafia har de siste ukene forhindret Liv og Ann i å reise fra Khatanga. Mafiaen skal ha vært betalt av et russisk firma som ønsker å ta over flytrafikken i området.

Med våpen har de fysisk hindret Liv og Ann i gå om bord i helikopteret som skal ta dem ut til startpunktet for ekspedisjonen.

- Nå er de lettet. Endelig kan de komme ut på isen, noe de har lengtet etter i snart tre uker, sier Glestad.

Da Glestad snakket med sin kone fredag morgen, var de allerede fire timer på vei i retning Cape Arktichesky.

Påtrykk fra UD
Den norske ambassadøren i Moskva har jobbet på spreng med å løse problemene, og torsdag ble også Utenriksdepartementet kontaktet av Livs team.

- Jeg tror dette må ha løst seg etter påtrykk fra personer høyere oppe i systemet i Utenriksdepartementet, sier Glestad til TV 2 Nettavisen.

Også han er veldig glad for at kona nå kan starte på ekspedisjonen hun har planlagt i to år.

- Det er klart dette er mer frustrerende enn å gå å vente på livstegn fra isen. Dette er så unødvendig venting. En ting er å bli oppholdt av vind og kulde, men dette er bare frustrerende, sier Glestad.

Starter i siste liten
Over to ukers forsinkelse gjør at Liv og Ann bør unngå flere store problemer dersom de skal nå fram til Canada på ski før sommeren slår til for fullt.

- De må ha maks flaks med isforholdene hvis de skal greie å komme over, men det er bare å starte og så får vi se hvordan det går, sier Livs ektemann.

Går alt etter planen, er kvinnene ute på isen lørdag.

- Så nå blir det spennende, sier Glestad.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere