RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
SOVER UTE: En familie har gjort dette til et midlertidig hjem i Kathmandu. Internasjonale hjelpeorganisasjoner jobber nå med å skaffe hjelp til de som ble rammet av jordskjelvet i Nepal lørdag.
SOVER UTE: En familie har gjort dette til et midlertidig hjem i Kathmandu. Internasjonale hjelpeorganisasjoner jobber nå med å skaffe hjelp til de som ble rammet av jordskjelvet i Nepal lørdag. Foto: Prakash Singh (Afp)

Livredde nepalesere sover ute mens jorda rister

Tusener av livredde nepalesere og turister tilbrakte natt til mandag enda en natt i friluft i Katmandu mens etterskjelvene fortsatte å skake dem opp.

Katmandu (NTB-Reuters-AFP): Parker og gater er fulle av telt og presenninger mens folk leter etter mat og medisiner som det er økende mangel på.

Dødstallet ble mandag morgen oppjustert til 3.218, mens tallet på skadde ble hevet til hele 6.538 mennesker.

Det massive jordskjelvet lørdag har overveldet Nepals fra før elendige helsesystem. Syke og skadde mennesker ligger ute i friluft i hovedstaden fordi de få sykehusene er delvis raserte.

I et telt utenfor byens universitetssykehus har kirurger satt opp en improvisert operasjonssal for å ta seg av de skadde.

I hele Katmandu og rundt byen har desperate mennesker som har mistet sine hjem eller ikke tør gå inn i delvise ødelagte hus, lagt madrasser og tepper ut i gatene og hengt opp presenninger for å beskytte seg mot regnet.

Fortsatt isolert i Himalaya

Høyt oppe i Himalaya var hundrevis av utenlandske og nepalske fjellklatrere fortsatt isolert etter at et enormt snøskred feide gjennom teltleiren til dem som ventet på å bestige Mount Everest.

Minst 22 mennesker ble drept i Everest Base Camp og i skråningen nedenfor, blant dem flere utlendinger, og mange er fortsatt savnet.

Omkring 1.000 klatrere, 400 av dem utlendinger, var samlet i de forskjellige leirene langs fjellsiden på vei opp mot toppen av Mount Everest da det jordskjelvutløste snøskredet gikk lørdag.

VIL FLY UT: Mange venter utenfor avgangsterminalen ved flyplassen i Katmandu for å reise ut, men søndag var fortsatt flyplassen stengt.

Noen av de hardest skadde er fløyet ut og brakt til Katmandu, men heller ikke for dem er det nok senger på sykehusene.

Ennå har ikke redningsmannskaper nådd fram til det store antall landsbyer som ligger nærmere episenteret til jordskjelvet i det utilgjengelige og fjellrike landet, blant annet fordi mange veier er sperret.

Meldinger forteller imidlertid at mange av landsbyene er totalt rasert, og trolig er mange mennesker døde.

Hjelpen kommer

En rekke land og organisasjoner rundt om i verden opplyser at redningsmannskaper og utstyr blir sendt, men fordi flyplassen søndag fortsatt var stengt, er det ennå lite utenlandsk hjelp å se i Katmandu.

Det norske søk- og redningsteamet Norsar, som består av mannskap fra Norske Redningshunder, Oslo brann- og redningsetat og helsepersonell fra Oslo universitetssykehus, gjorde søndag de siste forberedelsene før de skulle fly til Nepal.

Teamet hadde søndag kveld lastet utstyr og forsyninger om bord på et chartret fly som sto klar på Gardermoen for å fly dem til Katmandu, trolig natt til mandag.

India har fløyet inn medisinsk utstyr og flere hundre medlemmer av sitt katastrofeteam på til sammen 13 fly, mens Kina har sendt 60 mann til søk og redning med hunder. Pakistan sender fire fly med feltsykehus og redningsmannskaper.

En talsmann for Pentagon sier at et militærfly med 70 personer til søk og redning allerede er på vei, og også Australia, Russland, Sri Lanka, Israel og europeiske land sender redningsmannskaper, medisinsk personell og utstyr.

BOR I VEIKANTEN: Denne familien bor langs en vei i Kathmandu etter at jordskjelvet, som målte 7.8 på Richters skala, rammet landet. Folk frykter fremdeles etterskjelv.

Templer i grus

Hundrevis av bygninger, inkludert moderne kontorbygninger og hindutempler som står på UNESCOs verdensarvliste, har kollapset eller er sterkt ødelagt.

Det 62 meter høye Dharahara-tårnet fra 1832 falt sammen, og flere av de århundregamle templene i Katmandus UNESCO-beskyttede Durbar Square og nabobyen Patans tilsvarende tempelområde er lagt i grus. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere