*Nettavisen* Nyheter.

Livsfarlig sjokkfyll på Bloody Beach

Her er videoen alle foreldre bør se: Norske ungdommer som drikker seg fra sans og samling i voldsbyen Sunny Beach.

27.07.07 12:57

Velkommen til Sunny Beach - norske ungdommers fylleparadis.

Nettavisen har fått tilgang til unike videobilder som viser hvordan norske ungdommer fester i turistbyen - mens mor og far sitter intetanende igjen hjemme.

  • FYLL OG NAKENDANS: Se videoen i vinduet øverst

Uten hemninger kaster en unggutt ned et tosifret antall spritshots på høykant, og en gjeng norske ungjenter hiver klærne og danser toppløse til taktfaste rop fra oppildnende gutter.

Ei jente skyller ned alkohol gjennom en slange i munnen, mens ungdommer raver rundt snydens fulle på hotellet grytidlig på morgenkvisten.

Utsetter seg for livsfare
Videobildene viser hvordan de norske ungdommer blåser i advarsler om å være forsiktige med alkoholinntaket på Sunny Beach i Bulgaria.

Både lokale myndigheter og reiseoperatører har bedt ungdommer utvise forsiktighet med alkohol, ettersom lokale kriminelle sirkler ut fulle ungdommer og overfaller dem.

Vold, ran og drap
De siste ukene er det satt fokus på at en lang rekke norske ungdommer utsatt for ekstrem vold på feriestedet. Svært mange er blitt ranet, og flere jenter skal ha blitt voldtatt. En ung, dansk mann med svært høy promille, ble sparket til døde av dørvakter.

Så ille er volden blitt, at ambassadør Tove Skarstein tirsdag hadde krisemøter med det lokale politiet, ordføreren og reiseoperatørene på feriestedet ved Svartehavet.

Hun har anmodet de lokale myndighetene om å sette inn større politiressurser for å få bukt med den omfattende kriminaliteten som er rettet mot ungdommer på heisatur. Men ambassadøren reiser også en advarende pekefinger til ungdommene.

- Drikker for mye
- Flere av ungdommene som er blitt utsatt for ran og vold på Sunny Beach, fortalte selv at de hadde vært beruset da de ble overfalt. Mitt inntrykk er at det er mye festing - og altfor mye alkohol. Ungdommene mister oversikten, og blir et lett bytte for kriminelle, sier Skarstein.

Under et møte med politimesteren på Sunny Beach, uttrykte også politiet bekymring for det høye alkoholkonsumet blant ungdommene.

- Både politimesteren og turoperatørene mente at festingen var et stort problem. Selv om beruselse ikke rettferdiggjør overfall og vold, har ungdommene selv et ansvar for egen sikkerhet, understreker ambassadøren.

Kriminell taxinæring
Hennes inntrykk er at det særlig er i tilknytning til taxitransport at volden skjer.

- Drosjenæringen på Sunny Beach er langt fra slik vi er vant med fra hjemlige trakter. Mens det er svært trygt å ta drosje i Norge, er det faktisk risikosport å gjøre det her i Bulgaria, forteller Skarstein.

De fleste voldsepisodene på feriestedet har skjedd rundt diskotekenes stengetid i 05-tiden på morgenen. Unge og fulle turister på vei hjem blir sirklet ut og ranet av drosjesjåførene.

Unge gutter dominerer
- Mange av ungdommene som reiser til Sunny Beach, er på sin første utenlandstur uten foreldre. Hele 75 prosent av nordmennene som reiser til Sunny Beach, er gutter i aldersgruppen 17-20. Og de fester gjerne hardt. Det er lite kontroll med skjenkereglene på de lokale utestedene, noe som forårsaker at ungdommene som regel får altfor mye å drikke. Det skaper livsfarlige situasjoner, understreker ambassadøren.

Som Nettavisen fortalte i går, skal Tove Skarstein neste uke ha et nytt krisemøte om situasjonen på Sunny Beach. Da møter hun turistministeren og innenriksministeren, og ambassadøren vil legge frem en anmodning om at myndighetene bevilger større ressurser til politi og skjenkekontroll på feriestedet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.