RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Livsfarlig uvær

Sist oppdatert:
Det er ikke bare Østlandet som renner over. De siste ukene er over 1000 mennesker drept av været. Millioner står hjemløse.

Her hjemme har flom og nedbør preget avisenes førstesider de siste dagene. Men regn, flom, skred og sykloner tar liv over hele verden. De siste ukene har over 1000 mennesker mistet livet. Ingen kontinenter slipper unna.

I Storbritannia er det under to uker siden 14 år gamle Ryan Joe Parry druknet på vei hjem fra skolen i den engelske byen Sheffield. Også to menn omkom i vannmassene etter store mengder regn og oversvømmelser som satte hele byer under vann.

Onsdag mistet en tolv år gammel jente livet da en tornado rammet sentrale deler av Kina. Minst 13 andre døde, 150 ble skadet og 800 hjem ble ødelagt i den kraftige vinden.

- Ekstremvær
Klimaforsker Rasmus Benestad mener at det er helt på sin plass å kalle fenomenene ekstremvær.

- Dette er jo ikke noe som skjer hver dag, og det har sterk innvirkning på samfunnet. Når værfenomenene opptrer sjelden og er kraftige, vil jeg si at det er ekstremvær, sier Benestad.

Sentrale og sørlige deler av Kina har vært herjet av flom og skred i flere uker. Til sammen er minst 191 mennesker rapportert omkommet som en følge av været, og bare i disse områdene står 600.000 mennesker på bar bakke etter at hjemmene deres er ødelagt.

Millioner berørt av monsun
Verst er det likevel i India og Pakistan, der monsunregnet har tatt livet av over 800 mennesker til sammen. I Pakistan døde 228 mennesker bare i byen Karachi den siste uka i juni, og 3. juli rammet tragedien igjen pakistanerne. Over 130 mennesker antas å ha mistet livet i en syklon i Baluchistan-provinsen. Nesten halvannen million mennesker er berørt av uværet, og mange av disse er nå hjemløse.

Øst og sør i nabolandet India er 474 mennesker rapportert omkommet i de kraftige regnskyllene i flere forskjellige hendelser de siste ukene. Blant annet døde 45 mennesker da delstaten Andhra Pradesh ble satt under vann.

I nærliggende Bangladesh omkom 103 personer i flom og følgende leirras tidlig i juni. Mange ble levende begravet da de enkle bambushyttene de bodde i, ikke kunne stå imot leirmassene.

- Kommer av oppvarming
Kraftige regnskyll er en direkte følge av høyere temperaturer. Det er altså en klar sammenheng mellom global oppvarming og regnet som bøtter ned over hele verden.

- Høyere temperatur vil føre til at vannets kretsløp går fortere rundt, fordi mer vann fordampes raskere og blir til skyer og deretter regn, forklarer klimaforsker Benestad.

Selv om mye av ekstremværet finner sted i Asia, er Europa også rammet. Været får imidlertid sjelden like tragiske følger som i utviklingslandene.

- I utviklingsland er det ofte mange som bor sammen, bygninger har dårligere standard og værvarslingssystemene er dårligere. Men det er også her vi finner det mest ekstreme været, som tropiske sykloner, sier Benestad.

Rammer også Europa
Likevel tar været liv også i Europa. I Tyskland mistet fire mennesker livet i slutten av juni som en følge av været. En jordbærplukker ble truffet av et lynnedslag i hodet, og tre personer ble drept av et sirkustelt som raste sammen over dem.

En hetebølge kan kanskje høres behagelig ut, men i Romania ble temperaturene rundt Sankthans så ekstreme at 19 personer omkom.

Sør-Afrika, derimot, fikk på omtrent samme tid et overraskende snøvær der en uteligger i Johannesburg frøs i hjel.

Fortsetter
Og uværet bare fortsetter. Torsdag tok et jordskred en buss med 60 passasjerer om bord etter flere dagers striregn i Mexico. Passasjerene ble trolig kvalt eller knust i ulykken. Ingen overlevende er funnet.

Torsdag ble også 2500 mennesker i Sudan hjemløse etter en voldsom oversvømmelse. Nilen svømmer over hvert år sør for Aswan-demningen i Egypt, men i år er flommen større enn vanlig, og mange står uten noen ting etter at elva rev med seg alt de hadde.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere