RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Livstid for kuppforsøk

Sist oppdatert:
Fire soldater har blitt dømt til livstid i fengsel for et kuppforsøk i det afrikanske landet Mauritania.

Hele 181 personer var tiltalte for å ha vært involverte i tre separate kuppforsøk mot regjeringen i Mauritania, melder AP. De fire som ble dømt til livstid med hardt arbeid i fengsel, var alle tidligere militæroffiserer.

Tre av de tiltalte var opposisjonsledere, inkludert Mohamed Khouna Ould Haidalla som kastet den nåværende presidenten Maaoya Sid'Ahmed Ould Taya for 20 år siden og tapte presidentvalget i 2003.

De tiltalte var anklaget for å ha planlagt tre kuppforsøk mellom juni 2003 og september 2004, men bare ett av dem ble satt ut i livet. Det skjedde i 2003, når det brøt ut enkelte gatekamper i landets hovedstad.

Med unntak av de fire som må sitte inne for livstid, fikk de andre tiltalte alle straffer på mellom ett og 15 år i fengsel. Anklagerne ville ha dødsstraff for 17 av de tiltalte. Etter at dommen ble avsagt brøt det ut applaus i rettssalen.

Den sittende presidenten Taya tok makten i et militærkupp i 1984, og har siden vunnet to valg som opposisjonen enten har boikottet eller hevdet var fikset. Den islamske republikken er alliert med USA og andre vestlige land.

Opposisjonen i landet anklager presidenten for bruk av tortur, undertrykking av minoriteter og annen maktmisbruk. Forsvarsadvokater hevder at flere av de tiltalte har blitt torturert i forkant av rettssaken, men myndighetene benekter at noe sånt har skjedd.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere